Hallands Nyheter

Säkerheten ifrågasatt­es dagen efter storbrande­n

Falkenberg: En blandning av chock och lättnad var reaktionen bland grannarna intill det branddrabb­ade höghuset. Många undrade också över säkerheten, när brandstega­rna inte räcker till.

- Lovis Agestam lovis.agestam@hn.se

Falkenberg:

Dagen efter branden var reaktioner­na bland de boende i området en blandning av chock och lättnad. – Folk packade sina väskor eftersom vi inte visste hur länge vi skulle behöva vara borta, berättade Angelica Svensson som bor intill Vesterhavs­porten.

– Det var hemskt. Jag var rent chockad. Jag tycker synd om byggarbeta­rna och alla inblandade. Det skulle bli så fint och vi hade sett fram emot att huset skulle bli färdigt, berättade Anita Svensson som bor i ett av höghusen vid Vesterhavs­porten.

Morgonen efter branden var solig, vinden från i onsdags hade mojnat och vid Vesterhavs­porten hade lugnet lagt sig. Några enstaka personer

rörde sig i området där det senast i onsdagskvä­ll rådde tumult när en kraftig brand rasade i det inte färdigbygg­da höghuset. Platsen var avspärrad och ett flertal bilister stannade för att få vidare direktiv av polisen om hur de skulle köra.

Anita Svensson stod och pratade med grannen Boel Helldén på parkeringe­n utanför det hus de båda bor i.

– Jag såg hur det slog upp stora lågor från taket, vi stod på balkongen och tittade en lång stund. Parkeringe­n var full av människor, sade Anita Svensson. Boel Helldén berättade

att hon hade haft svårt att sova efter onsdagens dramatik.

– Jag gick och lade mig vid tolv, men sedan vaknade jag vid tvåtiden igen och när jag tittade ut såg jag hur det fortfarand­e rykte. Jag drömde om branden i natt, det var konstiga drömmar.

– Jag började tänka på att man borde förbereda sig för hur man ska agera om det någon gång börjar brinna, säger Anita Svensson.

De håller med varandra om att de tycker att räddningst­jänsten gjorde ett bra jobb. Och Boel Helldén var glad över att utgången inte blev värre.

– Man får vara tacksam mitt i det hela, det var tur i oturen att ingen skadades.

Lasse Avsol bor högst upp i det höghus som ligger närmast Vesterhavs­porten och möttes av en tråkig syn när han kom hem med bilen i förrgår kväll.

” Jag drömde om branden i natt, det var konstiga drömmar. Boel Helldén, granne till det eldhärjade 16-våningshus­et

– Jag såg att det brann, så då körde jag iväg till ett ställe där bilen kunde stå. Jag hann i princip bara hem och vända, innan de kom och sade att vi behövde evakuera. Han berättade att

han inte var särskilt orolig för egen del, men att han hade de direkt drabbade i åtanke.

– Detta är ju inte skojigt för de som driver projektet. Jag tänkte också på att det fanns en möjlighet att någon av byggarbeta­rna fortfarand­e befann sig uppe i huset.

Under torsdagsmo­rgonen såg han hur man städade på platsen runt byggarbets­platsen.

Lasse Avsol är skeptisk till byggnation­er likt detta 16-våningshus.

– Det känns inte särskilt brandsäker­t med så höga hus. Jag tycker att en debatt om byggande av höghus kunde vara på sin plats.

Även Angelica Svensson bor i huset närmast Vesterhavs­porten och hon vittnade om den starka rök som vinden förde med sig.

– Vi stod på balkongen och tittade. Sedan kom polisen och knackade dörr i hela huset och sade att vi behövde evakuera, men inte exakt varför. Röken var påtaglig och sjönk ned bland husen så det var väl inte hälsosamt att vara i närheten.

Angelica Svensson och hennes grannar packade väskor med det nödvändiga­ste och gav sig iväg ifrån området.

– Jag hann börja fundera över om man borde ta med sig sina värdesaker. Telefonen plingade hela tiden, folk ringde och skrev eftersom de visste att jag bor i närheten. Efter någon timme kunde vi komma tillbaka. Hon säger att

branden inte påverkat henne särskilt mycket, men att hon framöver kommer att vara mer medveten om risker.

– Nyligen frågade jag en person om vårt hus är brandsäker­t och fick till svar att det ska vara det. Dessutom fick jag veta hur man ska agera om en brand bryter ut just här, så nu vet jag det i framtiden om det skulle hända något.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mattias Hägerling var räddningsl­edare på torsdagsmo­rgonen och kunde konstatera att skadorna på huset inte blev så omfattande med tanke på förutsättn­ingarna.
Bild: Håkan Johansson Mattias Hägerling var räddningsl­edare på torsdagsmo­rgonen och kunde konstatera att skadorna på huset inte blev så omfattande med tanke på förutsättn­ingarna.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? För Angelica Svensson blev onsdagskvä­llen dramatisk. Hon bor i ett höghus intill Vesterhavs­porten och berättar om hur hon och grannarna evakuerade­s i och med branden.
Bild: Håkan Johansson För Angelica Svensson blev onsdagskvä­llen dramatisk. Hon bor i ett höghus intill Vesterhavs­porten och berättar om hur hon och grannarna evakuerade­s i och med branden.
 ??  ?? räddningst­jänsten var fortfarand­e på plats torsdagsmo­rgonen efter att släcknings­arbetet avslutats.
räddningst­jänsten var fortfarand­e på plats torsdagsmo­rgonen efter att släcknings­arbetet avslutats.
 ??  ?? lasse avsol bor i höghuset närmast Vesterhavs­porten och tvingades lämna bostaden under en timme.
lasse avsol bor i höghuset närmast Vesterhavs­porten och tvingades lämna bostaden under en timme.
 ??  ?? polisen anders persson var på plats på torsdagsmo­rgonen.
polisen anders persson var på plats på torsdagsmo­rgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden