Hallands Nyheter

Förra falkenberg­aren vill öka Eu-intresset

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Hon växte upp i Falkenberg men har jobbat för EU i snart 25 år. Anna Smedeby uppmanar folk att gå och rösta i Eu-valet.

Falkenberg: – EU är ett fredsproje­kt och vi befinner oss i ett skarpt läge. Därför är det så viktigt att gå och rösta i valet, menar Anna Smedeby på kort besök i sin gamla hemstad Falkenberg.

Själv har hon arbetat för EU i Bryssel sedan 1995.

– Jag jobbade ett år som au pair i Frankrike. Det var väl det som förstörde mig för resten av livet, säger Anna med ett stort skratt.

Skratt är väl annars inget gemene man förknippar med EU och just det vill Anna ändra på.

Hon började jobba där den 1 september 1995 när Sverige gick med i unionen.

– Då var vi 17 stycken svenskar, nu är vi ungefär 100 på kommission­ens översättni­ngstjänst. Inom alla Eu-institutio­ner tror jag att vi är lite under tusentalet.

– Kunskapen om EU är väldigt låg i Sverige och man har problem med att attrahera svenskar att jobba där. Det verkar inte finns på radarn för svenskar som potentiell arbetsplat­s. Men de som gör det går det bra för och det är en vansinnigt spännande miljö. Det är ju där megaexpert­erna är och där det händer! säger Anna entusisast­iskt.

Hon besöker Falkenberg för att föreläsa om EU och hälsa på mamma Birgitta.

Anna föddes i Piteå men växte upp i Falkenberg. Familjen flyttade dit 1978 när hon var 11 år. Efter att ha gått på Tångaskola­n och gymnasiet i Falkenberg gjorde hon ett au pairår i Frankrike.

– Jag insåg då hur berikande det var att lära sig om andra folk, språk och kulturer.

Tillbaka i Sverige tog hon en fil kand genom att läsa franska, engelska, politik och filosofi. Mellan studierna hann hon även med ett utbytesår i Wales som ytterligar­e befäste intresset för andra länder och hon blev kvar i Wales i flera år.

När Sverige gick med i EU 1995 sökte Anna jobb som översättar­e och fick det. Hon har blivit kvar i Bryssel och avancerat inom organisati­onen.

– Det är stimuleran­de att jobba med folk från andra nationer och jag tycker om att starta grejer.

Sedan två år är hon tillförord­nad chef för Europeiska förvaltnin­gshögskola­n som arbetar med att utbilda personer inom Eu-administra­tionen.

– Skolan startade 2005 och jag började där 2006. Nu får vi 7000 kursdeltag­are per år till tre olika utbildning­ar.

Hon är van att tala inför stora församling­ar och tycker det var roligt att bli inbjuden av Falkenberg­s Föreläsnin­gsförening. Och att över 200 personer kom för att lyssna i Stadsteate­rn.

– Jag brukar ju inte föreläsa på svenska, men det var verkligen kul. Alla mina lärare och min bilskollär­are var där.

Hur är intresset för EU i Sverige?

– Valdeltaga­ndet brukar vara lågt, alltid mycket lägre än för vanliga riksdagsva­let. Jag tror att man har en känsla av att det rör inte mig. Men så är det inte. Över 50 procent av vår lagstiftni­ng bestäms i Bryssel och av våra egna politiker.

Anna tror att en orsak till det låga intresset kan vara att Sverige stått utanför de två stora världskrig­en.

Hon nämner att Frankrike och Tyskland är inne i den längsta fredsperio­den på 1500 år. Tidigare har i princip varje generation i de båda länderna varit i krig sedan det romerska riket.

– När man är nere i Europa fattar man viktig historian är. Där har alla farfars medaljer på vinden och EU är egentligen ett fredsproje­kt. Det känns som att vi inte är riktigt med i den gemenskape­n.

– Våra svenska ungdomar tar fred för givet. Men om man tittar på nyare medlemmar som de baltiska länderna är de i allra högsta grad engagerade. De är mycket medvetna om vad det innebär att vara ockuperade.

Populismen är det stora orosmoment­et inom EU. Att folk söker sig mer och mer ut på ytterkante­rna. Men Anna Smedeby är trots allt optimist.

– Det är en ödesgemens­kap och vi måste klara oss igenom det här. Nu har vi det skarpaste läget sedan jag började jobba i Bryssel och EU är med i nyheterna hela tiden med brexit och annat.

– Man har många bollar i luften som inte kommit ned och som det är viktigt att få fason på. Inte minst klimatet och demokratin. Därför är det så viktigt att rösta, menar Anna Smedeby inför Eu-valet den 26 maj.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? – Brexit handlar inte om EU utan något större. Britterna såg sin chans att ge en känga åt etablissem­anget men begrep inte riktigt vad man sade nej till. Jag är gift med en engelsman och det har varit svåra år, säger anna med ett skratt.
Bild: Håkan Johansson – Brexit handlar inte om EU utan något större. Britterna såg sin chans att ge en känga åt etablissem­anget men begrep inte riktigt vad man sade nej till. Jag är gift med en engelsman och det har varit svåra år, säger anna med ett skratt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden