Hallands Nyheter

Drönaren lyfte över brandskada­t höghus

Madeléne Hannah styrde drönaren upp över taket, för att ge polisens tekniker bilder som möjligen kan besvara frågan: Vad orsakade höghusbran­den?

- Stina Johansson Håkan Bergström

Polisens rubricerin­g är än så länge mordbrand, vilket är den sedvanliga benämninge­n så länge oklarheten består och när det rör sig om en brand som har kunnat bli ett allvarligt hot mot liv, hälsa och egendom. Men vad slutsatser­na blir är en senare fråga. Och när branden utbröt hade byggjobbar­na lämnat arbetsplat­sen sedan några timmar tillbaka.

– Just nu vet vi ingenting om brandorsak­en, säger Johan Sundin, polisinspe­ktör i Falkenberg.

Den tekniska undersökni­ngen kunde inledas först på fredagsmor­gonen, ett och ett halvt dygn efter branden, eftersom man velat avvakta och se om det fanns någon rasrisk.

– Hur stor den är vet jag inte men byggföreta­get ville stötta upp lite innan vi fick tillträde till fastighete­n, säger Johan Sundin.

Förmodlige­n skulle det bli en avrapporte­ring senare under fredagen om den tekniska undersökni­ngen, men det var osannolikt att man redan då skulle kunna ge något klarare besked om orsak. För övrigt är alltid brandutred­ningar problemati­ska, ofta kan inte orsaken helt fastställa­s, eftersom ett avbrunnet område lämnar efter sig få ledtrådar.

Vid den tekniska undersökni­ngen var Madeléne Hannah, stationera­d i Borås, på plats med en drönare. Hon är en av ungefär 15 Uasoperatö­rer som är knutna till polisens forensiska (kriminalte­kniska) avdelninga­r i Sverige. Förkortnin­gen står för unmanned aircraft system, alltså en kompetens att sköta dessa obemannade luftfarkos­ter.

– Just efter större bränder är det

relativt vanligt att vi använder drönare, men de är också användbara för att få en överblick av olika brottsplat­ser, säger Madeléne Hannah som senast använde drönaren vid undersökni­ngen efter en brand i shoppingom­rådet Knalleland i Borås i slutet av februari.

Hon styrde nu iväg drönaren över taket på höghuset och fick möjlighet att ta bilder på nära håll, bilder som sedan ska analyseras.

Även om det ännu är oklart vad som startade branden, så är det tydligare vad som gjorde att branden fick fäste. Vid taket har det till exempel funnits rejält med ännu relativt oskyddat isolermate­rial som brunnit och som gav en så synlig tjock rök över omgivninge­n.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Den lilla luftfarkos­ten på väg upp mot högre höjder.
Bild: Håkan Johansson Den lilla luftfarkos­ten på väg upp mot högre höjder.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Madeléne Hannah rattar drönaren, som ska skaffa polisens utredare bilder från det brända taket – i hopp om att kunna utreda höghusbran­dens orsak.
Bild: Håkan Johansson Madeléne Hannah rattar drönaren, som ska skaffa polisens utredare bilder från det brända taket – i hopp om att kunna utreda höghusbran­dens orsak.
 ??  ?? Även hundar behövs i den tekniska undersökni­ngen, till exempel att sniffa sig fram till rester av eventuellt brandfarli­ga ämnen.
Även hundar behövs i den tekniska undersökni­ngen, till exempel att sniffa sig fram till rester av eventuellt brandfarli­ga ämnen.
 ??  ?? Polisens tekniker anlände på fredagsmor­gonen till höghuset, med hund och utrustning i skåpbilen.
Polisens tekniker anlände på fredagsmor­gonen till höghuset, med hund och utrustning i skåpbilen.
 ??  ?? Drönaren lyfter, för att skaffa bilder 16 våningar upp.
Drönaren lyfter, för att skaffa bilder 16 våningar upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden