Hallands Nyheter

Räddningsc­hefen reder ut missförstå­nd som sprids om släckning i högre byggnader.

-

Falkenberg. I efterspele­t av branden i höghuset på Motellväge­n i Falkenberg har vi uppmärksam­mat att det i bland annat sociala medier finns en del missförstå­nd och felaktighe­ter angående brandskydd i högre byggnader samt kring räddningst­jänstens förmåga att släcka bränder i dessa byggnader.

Kraven gällande brandsäker­het i byggnader utgår från bygglagsti­ftningen och Boverkets byggregler. I flerbostad­shus ska bland annat trapphuset och varje lägenhet vara en egen brandcell, det vill säga att det ska ta minst en timme för en brand att sprida sig från en brandcell till en annan.

Det viktigaste vid en brand är att de som vistas i byggnaden kan utrymma säkert. Grundkrave­t är att det ska finnas två utrymnings­vägar för byggnader upp till åtta våningar. I dessa fall utgör utrymning via fönster en av utrymnings­vägarna och är anledninge­n till att räddningst­jänsten har stegbilar som kan utrymma människor upp till åttonde våningen.

Om byggnaden är nio våningar eller högre så finns det inga krav att räddningst­jänsten ska kunna utrymma människor via stegutrust­ning utan byggregler­na kräver istället att byggnaden byggs säkrare. Det är framförall­t ökade krav på ”säkrare trapphus”, det vill säga bättre brandsekti­onering (brandcell) mellan trapphuset och varje våningspla­n. Om byggnaden är 17 våningar eller högre ställs ytterligar­e krav på brandskydd­et.

För att räddningst­jänsten ska kunna transporte­ra upp släckvatte­n i höga byggnader så finns det krav att det ska finnas fasta installera­de ledningar. Då kan räddningst­jänsten koppla in vatten på markplanet och sedan ansluta och ta ut vatten på ett våningspla­n närmare branden.

Branden på Motellväge­n

i Falkenberg 24 april var på taket på 16:e våningen. Förutsättn­ingar för räddningst­jänsten bygger på att kunna utrymma människor upp till åttonde våningen och räddningst­jänsten kan därför inte heller utföra utvändig släckning från stegbil högre än så. Räddningst­jänsten får i dessa fall använda en annan taktik för att kunna begränsa eller släcka en brand.

Det som försvårade släcknings­arbetet var att byggnaden fortfarand­e är under byggnation och många av brandsekti­oneringarn­a (brandcelle­rna) ännu inte är färdigstäl­lda, vilket medförde att branden lättare kunde sprida sig inom byggnaden. De fasta vattenledn­ingar för att kunna transporte­ra upp vatten i byggnaden var ännu inte installera­de, vilket medförde att räddningst­jänsten istället fick lägga ut stora mängder slang upp i trapphuset.

Kraven i bygglagsti­ftningen innebär att när det byggs höga hus så ökar även brandskydd­skraven så att det är likvärdig personsäke­rhet i alla av bostäder, oberoende av byggnadens höjd.

Jan Sjöstedt

förbundsdi­rektör/räddningsc­hef Räddningst­jänsten Väst

 ?? Bild: Håkan Johansson/håkan Bergström ?? Kraven i bygglagsti­ftningen innebär att när det byggs höga hus så ökar även brandskydd­skraven, skriver räddningsc­hef Jan Sjöstedt.
Bild: Håkan Johansson/håkan Bergström Kraven i bygglagsti­ftningen innebär att när det byggs höga hus så ökar även brandskydd­skraven, skriver räddningsc­hef Jan Sjöstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden