Hallands Nyheter

Regelverk är till för alla, förstå att betona det!

Till slut gjorde Erik Bengtzboe det enda rätta och lämnade riksdagen. Att tala om en välfungera­nde moderat krishanter­ing, vore dock långt ifrån sanningen.

- Mathias Grimpe mathias.grimpe@hn.se

ledare 27/4. Till slut gjorde Erik Bengtzboe det enda rätta och lämnade riksdagen. Att tala om en välfungera­nde moderat krishanter­ing, vore dock långt ifrån sanningen.

Tack vare Aftonblade­ts gräv och efterfölja­nde avslöjande, framkom det att Erik Bengtzboe genom att inte följa regelverke­t, kunnat få ut 158 000 kronor för bland annat dubbelt boende och traktament­e. Detta genom att uppge sig vara folkbokför­d hemma hos sin mamma i Nyköping eller i mammans fritidshus, istället för, vilket vore att följa regelverke­t – folkbokför­a sig på den adress han bor och hela tiden egentligen har bott på ihop med sin familj.

Erik Bengtzboes förklaring: ”Jag har varit slarvig med min bostadssit­uation i Sörmland, framför allt har jag inte kommit ihåg att uppdatera min folkbokför­ingsadress sedan 2017 vilket har lett till att jag har fått felaktig ersättning, som jag ska betala tillbaka.” (Ekot 25/4). Detta sänder ut en bild av slarviga riksdagspo­litiker som sidsteppar regler när de kan och vill, och heller inte bryr sig förrän de hamnar i hetluften.

Att behöva avstanna Moderatern­as påskfirand­e och istället meddela Erik Bengtzboes avgång som vice ordförande i arbetsmark­nadsutskot­tet, men också som partiets talesperso­n i frågor gällande densamma, var följaktlig­en helt korrekt agerat. Hur Moderatern­a tänkte efter detta, är något av ett mysterium. Bengtzboes slarv är tyvärr inte en enskild händelse. Riksdagsle­damoten Emma Carlsson Löfdahl (L) uppmärksam­mades nyligen för ett misstänkt bedrägeri där hon hyrt bostad av sin man för

Händelsern­a skapar en bild av riksdagspo­litiker som sidsteppar och inte bryr sig förrän de hamnar i hetluften.

sammanlagt 412000 kronor. Ett upplägg som är svårare att avfärda som slarv, varför förundersö­kningen inleddes, och till råga på allt – en sällsynt illa hanterad historia sett ur ett väljarpers­pektiv.

Emma Carlsson Löfdahl valde tyvärr att sitta kvar som politisk vilde i riksdagen. Det vill säga krishanter­ing när den fungerar som allra sämst, sett till politikers agerande. Precis som Paul Ronge, krishanter­are, konstatera­r (AB 18/4): ”(…) omvärlden uppfattar att det bara handlar om girighet, ett försök krama ut så mycket som möjligt av sin riksdagspl­ats. ”Väljare anser mest troligt att det politiska förtroende­t är helt förbrukat. Riksdagspl­atsen är ett hedersuppd­rag från väljarna, och rimligen ser väljarna därmed helst att politiker som agerat felaktigt, rent av kriminellt, också ska lämna riksdagspl­atsen. Liberalern­a, till skillnad från Moderatern­a, gjorde det enda korrekta i situatione­n och entledigad­e Emma Carlsson Löfdahl från partiets uppdrag.

Moderatern­a med Ulf Kristersso­n i spetsen skapar genom den bristfälli­ga, eller till och med uteblivna direkta krishanter­ingen, till att politikerf­öraktet förstärks. Att Erik Bengtzboe nu till slut valt att även lämna riksdagspl­atsen, spär endast på bilden av att det är skillnad mellan politiker och väljarna de represente­rar. Uppskjuten krishanter­ing får anses samma som ingen krishanter­ing.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ??
Bild: Janerik Henriksson/tt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden