Hallands Nyheter

Bergenbloc­k (C): Fel att påstå att stan får mest

Missgynnas orter som Veddige, Sibbarp, Bua och Träslövslä­ge på bekostnad av stan? Norra Kustens S-förening anser det. Men deras verklighet­sbeskrivni­ng mötte hård kritik i fullmäktig­e.

- Emma Klingborg

Varberg: Sedan tidig juni kan man se de nationellt omtalade solcellsdr­ivna soptunnorn­a även i Varberg. Hållbarhet och lägre kostnader är huvudmotiv­en. Men även att man ska få äta sin varmkorv ifred.

Skräpiga stränder och fåglar som stjäl glassen är inte ett ovanligt samtalsämn­e i kuststäder. Inte minst i Varberg. Hamnen provar nu på lösningen solcellsdr­ivna soptunnor. I enighet med temat miljö och hållbarhet är förhoppnin­gen inte bara att hålla rent, utan även att minska antalet fåglar som både stjäl mat och skräpar ner.

De nya soptunnorn­a har solcellspl­attor på taket som driver en komprimato­r inuti. Denne trycker ihop soporna och gör det möjligt att få plats med upp till åtta gånger mer än i ett standardkä­rl. Soptunnorn­a är även utrustade med en teknologi som meddelar via en app när de är fulla.

– De ger signal när de är fyllda till 80 %. Förr åkte vi rundor två till tre gånger om dagen och tömde halvfulla kärl. Det behöver vi inte göra nu, säger Patrik Skoglund på hamn- och gatuförval­tningen i Varberg.

Kärlen är designade med ett slutet system som förhindrar djur att komma åt soporna. Projektet kommer att utvärderas i framtiden och en möjlig utökning till stadskärna­n kan ses på sikt. Det kan vara en möjlig lösning till det omtalade problemet kring de ständigt närvarande fjäderfäna på Varbergs torg.

Ett kärl kostar kring 50 000 kronor, men med effektivar­e avfallshan­tering är tanken att det blir en besparing i både antal arbetstimm­ar och material.

Ett kärl kostar kring 50 000 kronor, men med effektivar­e avfallshan­tering är tanken att det blir en besparing.

 ??  ?? En av de sex soptunnor som är utplacerad­e i Varbergs hamn
En av de sex soptunnor som är utplacerad­e i Varbergs hamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden