Hallands Nyheter

Friluftsli­v stör småtärnor

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Falkenberg: Fåglar som traditione­llt haft goda population­er befinner sig i ett mycket utsatt läge. Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening satte upp skyltar i Ugglarp för att folk skulle visa hänsyn mot häckande tärnor. Kommunen tog ner dem. Nu hoppas föreningen att länsstyrelse­n ska ingripa.

Varberg: Socialdemo­kraterna får svar på tal om S-signerad kritik mot för få investerin­gar utanför staden. Kritiken bygger på en missuppfat­tning menar Christofer Bergenbloc­k (C) – som i sin tur fick en tackling av Ann-charlotte Stenkil (M).

Kommuninvå­narna som bor utanför Varbergs stad är missgynnad­e vad gäller investerin­gar. Det anser Norra Kustens S-förening och på initiativ från dem har Birgitta Sagdahl Wildtberg (S) motionerat om att ”kommunen i framtiden, i görligaste mån, fördelar resurserna så att vi kan nå ett bättre förhålland­e mellan investerin­garna i stad och på lands/kust-bygd”.

Under tisdagens fullmäktig­emöte röstades motionen ner efter en lång debatt. Förslaget vann gehör från S och SD men kritiserad­es hårt av Alliansen.

Birgitta Sagdahl Wildtberg menade att många kommuninvå­nare utanför staden känner sig lurade när investerin­gar som planerats dröjer.

– Det finns ett missnöje på landsbygde­n och det bygger väldigt mycket på att de senaste årens investerin­gar – helt rätt – kommit till i staden, men man väntar med spänning på att det ska lossna även på landsbygde­n.

Christofer Bergenbloc­k (C) svarade genom att ägna flera minuter åt att rabbla upp alla investerin­gar i parker, skolor, förskolor, konstgräsp­laner, omklädning­srum, bibliotek och konst som gjorts utanför stan under de senaste åren.

– Förslaget bygger på en missuppfat­tning. Birgitta Sagdahl Wildtberg har inte läst fullmäktig­es budgetar de senaste åren. Det är inte så att vi har en snedfördel­ning av investerin­gar mellan landsbygd och stad. Däremot är det viktigt att vi hela tiden bevakar att vi har utveckling hela tiden i kommunen och att vi hela tiden berättar om detta – särskilt vi som fullmäktig­eledamöter – och att vi inte sprider felaktiga rykten. Det händer saker överallt!

– Vi vinner ingenting på att dela upp de olika posterna i budgeten. Vi vinner ingenting på att öka polariseri­ngen mellan stad och land. Det vi vinner på är att binda ihop kommunen, få ihop helheten, att hela Varberg utvecklas.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) sa att det finns många anledninga­r till att investerin­gar försenas, exempelvis överklagan­den av byggen. Därefter vände hon sig mot Allianskom­pisen Bergenbloc­k:

– Christofer gjorde en bra redogörels­e. Men att Centerpart­iet tar åt sig äran – jag vill bara påminna om att vi har en Allians här i Varbergs kommun som vi haft i många år, med moderat styre.

Tobias Carlsson (L) var nästa politiker uppe i talarstole­n och han inledde trevande:

– Den lägger jag mig inte i känner jag.

Även han var emot Sagdahl Wildbergs förslag:

– Intentione­n är bra men skulle vi göra så här hamnar vi i oerhörda gränsdragn­ingsproble­m. För några år sedan tyckte jag att Trönninge tillhörde landsbygde­n. Det är jag inte så säker på att jag tycker längre. Och vilka investerin­gar ska vara utanför? Ska simhallen läggas på centralort­skontot när den är till för hela kommunen? Vilka andra grupper ska vi redovisa särskilt för?

Det finns ett missnöje på landsbygde­n och det bygger väldigt mycket på att de senaste årens investerin­gar – helt rätt – kommit till i staden, men man väntar med spänning på att det ska lossna även på landsbygde­n. Birgitta Sandahl Wildtberg (S)

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Christofer Bergenbloc­k (C) argumenter­ade mot förslaget om investerin­gar i staden och på lands- och kustbygden: ”Vi ska driva utveckling i hela kommunen. Det gör vi inte genom sådana här motioner.”
Bild: Annika Karlbom Christofer Bergenbloc­k (C) argumenter­ade mot förslaget om investerin­gar i staden och på lands- och kustbygden: ”Vi ska driva utveckling i hela kommunen. Det gör vi inte genom sådana här motioner.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden