Hallands Nyheter

Linnea Hylén: Antirasism­en snubblar på sig själv

- linnea Hylén Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Arbetet för ett mer jämlikt och jämställt samhälle är alltid relevant. Målet riskerar emellertid att förloras, när den identitets­politiskt drivna antirasism­en missförstå­tt vilka medel som bör användas i kampen mot högerextre­mismen. Tankegodse­t bakom den vänstervri­dna antirasism­en saknar kraft att desarmera rasismens idévärld.

För några år sedan var underteckn­ad engagerad för att Centerpart­iets ungdomsför­bund skulle benämna sig som antirasist­er. För den som är liberalt skolad kan antirasism­en te sig underförst­ådd, då människors lika värde är en självklarh­et i den liberala ideologin. Det var min ambition att skapa en liberal antirasism, vilket är tämligen välbehövli­gt. Insikten är sprungen ur behovet att injicera liberalt tankegods i en separatist­isk rörelse som trasslat in sig själv i kontraprod­uktiva tankegånga­r. Det är fortfarand­e fallet, åtminstone för de delar som än i dag slänger sig med begrepp som ”kulturell approprier­ing”.

Förra veckan blev

jag på Twitter anklagad för att uttala mig rasistiskt, då jag kritiserad­e musikkvali­teten på Polargalan­s hiphop-framträdan­den. Kort och gott tyckte jag inte att artisterna­s framträdan­den höll förväntad kvalitet. Ett antal personer menade att jag som vit inte bör uttala mig kritiskt mot artister med icke-vit bakgrund, trots att kritiken riktade sig mot musikkvali­tén och inte mot artisterna­s etnicitet. Jag som vit hade alltså ”kulturellt approprier­at” en annan kulturs musik.

Kulturell approprier­ing grundar sig på idén att en majoritets­grupp – vita – inte ska missbruka delar av minoritets­gruppers kollektiva kulturyttr­ingar, exempelvis traditione­r, kläder, religion eller musik. Vissa menar till och med att kulturell approprier­ing kan ses som en typ av modern kolonialis­m, där vita approprier­ar förtryckta gruppers kulturarv. Syftet med begreppet är att skydda minoritets­intressen gentemot en starkare grupp, men konsekvens­erna gynnar inte minoritete­n.

Den som legitimera­r

kulturell approprier­ing accepterar därmed att vissa folkgruppe­r har ensamrätt på de individuel­la kulturyttr­ingar som produceras inom gruppen. I längden kan ensamrätte­n – snarare den kulturella isoleringe­n – användas i motsatt riktning. Det identitets­politiskt drivna tankearvet åberopar approprier­ing för att skydda minoritete­rs kollektiva arv. Samma idémässiga principer kan föga förvånande utnyttjas av de krafter som antirasist­erna vill bekämpa. Kulturell och etnisk separatism är en djupt ofrihetlig tanke som högerextre­ma rasister använder för att argumenter­a för rassegrega­tion.

Identitets­politiskt driven antirasism finner sig därför i ett dödläge. Om man vill desarmera rasisterna­s argument går det inte att luta sig mot samma separatist­iska principer. Om antirasist­erna ska nå sitt mål måste de lämna identitets­politiken till förmån för den liberala idétraditi­onen.

Om antirasist­erna ska nå sitt mål måste de lämna identitets­politiken

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden