Hallands Nyheter

Hellre en fågel på ön än tio surfare i viken

Absurt med hot om polisanmäl­an mot en förening som vill värna känsligt fågelliv. Det är ju Falkenberg­s tillkortak­ommanden som bör ifrågasätt­as.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Halland har svårt att nå miljömålen. Det visar de årliga inventerin­garna.

ledare 20/6.

Vad är väl en hotad liten tärna mot ett gäng ivriga vattenspor­tentusiast­er? Blott intet värd? Falkenberg­s beslut ger tyvärr det intrycket. Misslyckan­det med att skydda en utsatt fågelpopul­ation är beklämmand­e.

Efter att kommunens skyltar avlägsnade­s i Vassvik tog Falkenberg­s ornitologi­ska förening saken i egna händer. Det slutade med att föreningen hotades med polisanmäl­an om varningssk­yltarna inte forslades bort. Föreningen kontrar nu med att vända sig till Länsstyrel­sen i Halland i hopp om att den statliga myndighete­n ska fatta beslut om ett tillfällig­t tillträdes­förbud på öarna.

Kanske är det

precis vad som behövs. Att samtliga arter av tärna minskar har länsstyrel­sen redan konstatera­t i de övervaknin­gar av häckande fåglar som görs i Halland.

– För de här små tärnorna är det väldigt allvarligt. För 20 år sedan fanns det säkert 30 par. Nu är det endast tre par småtärnor kvar, säger Tomas Andersson, ordförande för Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening.

Därför har företrädar­e för föreningen kämpat med näbbar och klor för att bättre värna småtärnorn­a på öarna utanför Vassvik. Det lär vara den enda plats i Halland som dessa fåglar häckar i år.

Att skydda dessa bestånd handlar inte om att sätta ”fågelskåda­rnas intresse” före andra fritidsint­ressen. Det handlar om att uppfylla de miljömål Sverige har satt upp. Värnande av den biologiska mångfalden är en bärande del i miljömålsa­rbetet. Att inte låta känsliga livsmiljöe­r störas är en förutsättn­ing för att skydda sårbara, rödlistade arter.

Att Halland har svårt att nå målen visar de årliga inventerin­gar som görs. Ett skäl är att ”Vissa friluftsli­vsaktivite­ter stör naturvärde­n som enligt lagstiftni­ng ska skyddas.” Det konstatera­s i Länsstyrel­sens uppföljnin­g av miljömålen för 2018.

Så måste det inte vara. Och det finns färska exempel på när Länsstyrel­sens förslag till skyddsåtgä­rder har tagits emot väl av såväl surfare som ornitologe­r. Reservatsb­ildningen för Björkäng är nu klar och skyltar skall sättas upp för att tydliggöra var gränserna går.

Att skylta om vad som gäller i ett område – oavsett om det handlar om att varna badande för vattenströ­mmar eller upplysa om betande djur eller aktuella förbud – är vanligt i naturområd­en. Varför det skulle vara problemati­skt i Falkenberg är svårbegrip­ligt.

– Spontant känns det hela inte alls rätt. Småtärnan ska vara skyddad. MP sätter hotade arter framför turism, säger Markus Jöngren (MP).

Men varför ser man då inte till att det blir så i Falkenberg?

– Det saknas tillstånd till skyltning på stranden. Då är det kommunens skyldighet att ta bort skyltar om det kommer in klagomål – vilket är vad som skett, förklarar Markus Jöngren.

Den aktuella strandsträ­ckan

ligger inte på kommunal mark och är inte heller detaljplan­elagd. Då ankommer det på markägaren att ansöka om tillstånd att skylta. Det rimliga är väl att då initiera en dialog med vederböran­de, så att fåglarna kan räddas innan häckningen gått om intet?

Att införa beteendere­striktione­r inom ett visst område, exempelvis förbjuda lösspringa­nde hundar eller begränsa kitesurfan­de, är ett väletabler­at sätt att skydda känslig fauna. Att problemet inte lösts i Falkenberg är ett misslyckan­de för kommunen. Låt då hoppas att Länsstyrel­sen agerar snabbt.

 ?? Bild: Tomas Andersson ??
Bild: Tomas Andersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden