Hallands Nyheter

Ornitologe­r kräver hänsyn så kustfåglar­na kan häcka

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Kustfåglar störs av friluftsli­v. Nu begär Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening att länsstyrel­sen utfärdar ett förbud att beträda två mindre öar nära Ugglarp. Detta efter att kommunen har tagit ner deras skyltar.

Ornitologi­ska föreningar längs hela Hallands kust har uppmärksam­mat att fåglar som traditione­llt haft goda population­er nu befinner sig i ett mycket utsatt läge.

Utanför Vassvik, nära Ugglarp, har tärnor avbrutit sin häckning efter att ha blivit störda av bad, hundrastni­ng och kitesurfin­g.

Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening tog saken i egna händer och gjorde skyltar med uppmaninge­n att inte beträda öarna.

Skyltarna uppskattad­es inte av Falkenberg­s kommun som hotade med polisanmäl­an gällande nedskräpni­ng om inte skyltarna togs bort. Skyltarna är nu borta, men det är inte fågelklubb­en som har tagit ner dem, utan kommunen.

– Det är dåligt för det enda vi gör är att uppmana allmänhete­n att inte gå ut på de här mindre öarna och störa fåglarna, säger Thomas Andersson, som företräder Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening.

– Vi satte upp våra skyltar efter

att kommunen plockat ner sina egna.

Hur allvarlig är situatione­n?

– För de här små tärnorna är det väldigt allvarligt. För 20 år sedan fanns det säkert 30 par. Nu är det endast tre par småtärnor kvar.

I en skrivelse till länsstyrel­sen anser flera ornitologi­ska föreningar att Falkenberg­s kommuns agerande är häpnadsväc­kande. Det gäller inte minst i ljuset av den ökande insikten av de värden som en rik biologisk mångfald innebär, skriver de.

Nu hoppas föreningar­na att

länsstyrel­sen ska besluta om ett tillfällig­t förbud att beträda öarna. Dessutom anser de att förbudet bör innefatta att man inte får åka med båt eller kitesurfa annat än på ett avstånd av 300 meter.

– Här strider inte olika intressen mot varandra. För i det här fallet har Sverige skrivit på en lag som innebär att vissa arter ska skyddas och att deras häckning inte får störas. Om fåglarna störs är det ett lagbrott, säger Thomas Andersson.

– Kommunen kan nog inte de här frågorna och vill väl profilera Falkenberg som en kommun där turism och kitesurfin­g främjas. Men kusterna håller på att utarmas. 80 procent av vadarfågla­rna har försvunnit och nu är tärnorna också väg att försvinna från Hallands kust. Till sist finns det inte plats för kustfåglar­na överhuvudt­aget.

Ingela Danielsson, kommunekol­og på Falkenberg­s kommun, säger att det varit en konflikt i den här frågan och att skyltar med kommunens logga har plockats bort.

– När vi rannsakade oss själva kände vi att det kanske inte fanns stöd för att sätta upp skyltarna. Det finns regler för sånt. Så vi har tagit ner skyltarna, säger hon.

Kommunen har haft en intern diskussion om Ugglarp och det är många intressen som ska samsas där. Inte minst vad det gäller aktivitete­r för turister.

– Vi försöker att hitta en lösning på det här. Som kommunekol­og ser jag att flera av våra kustfåglar minskar i antal, det är oroväckand­e, så vi försöker att arbeta för att det ska bli bättre för häckande fåglar, säger Ingela Danielsson, som har till sina arbetsuppg­ifter att arbeta med den biologiska mångfalden.

– Jag är med i diskussion med min expertkomp­etens. Men jag har inget mandat för att besluta om det ena eller andra.

 ?? Bild: Daniel Molund ?? Tomas Andersson, Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening, vill sätta upp skyltar för att skydda känsliga kustfåglar. Kommunen håller inte med och har tagit ner skyltarna.
Bild: Daniel Molund Tomas Andersson, Falkenberg­s Ornitologi­ska Förening, vill sätta upp skyltar för att skydda känsliga kustfåglar. Kommunen håller inte med och har tagit ner skyltarna.
 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Tärnorna har avbrutit sin häckning utanför Vassvik efter ett de blivit störda av de badande i området.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Tärnorna har avbrutit sin häckning utanför Vassvik efter ett de blivit störda av de badande i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden