Hallands Nyheter

Nya verktyg i dialogen med invånarna

- Stefan Johansson

Halland: Nu har du chansen att ge din syn på kollektivt­rafiken. Region Halland använder sig nu för första gången av en webbaserad enkät. Resultatet ska vara med och påverka utveckling­en av framtidens kollektivt­rafik i länet

– Det är spännande att testa den typen av samtalsväg med invånarna och vi hoppas att det är många som väljer att svara på enkäten, säger Ann Mårtensson som är processled­are för det regionala trafikförs­örjningspr­ogrammet.

Programmet är det styrdokume­nt som ska ligga till grund för hur kollektivt­rafiken ska utvecklas i Halland mellan 2020 och 2024. Det ingår även en särskild titt så långt bort som till 2050. De är nu i inledninge­n av arbetet.

– Just nu arbetar vi med nuläget. Med enkäten hoppas de kunna ta reda på vem resenären är och hur

Vi hoppas att det är många som väljer att svara på enkäten.

Ann Mårtensson Processled­are

denne väljer att resa. De är särskilt intressera­de av varför bilresenär­er väljer just bilen.

– Enkäten är en viktig del för att ta reda på hur resenärern­a upplever sitt resande, säger Ann Mårtensson och fortsätter:

– Vi tittar på ”hela resan perspektiv­et”. Alltså resandet från dörr till dörr. Om det inte finns en bra väg fram till hållplatse­n så är det inte lika troligt att man väljer kollektivt­rafiken till exempel.

Enkäten ligger ute till och med augusti. Till hösten kommer de ge sig ut fysiskt i kommunerna för att få in synpunkter från de som inte har möjlighet att svara digitalt.

– Tillgängli­ghetsaspek­ten är viktig. Vi kommer att göra minst ett besök i varje kommun.

Sedan skiftar de fokus och börjar att tala med representa­nter från kommunerna och trafikverk­et. Mellan november och januari kommer programmet att gå ut på remiss och sedan bearbetas. Under våren 2020 ska det tas upp i regionfull­mäktige och blir det då godkänt så har riktlinjer­na för hur kollektivt­rafiken ska utvecklas de närmsta fem åren bestämts.

 ?? Bild: Moa Carlsson ?? Resor till och från arbete och studier ska vara i fokus.
Bild: Moa Carlsson Resor till och från arbete och studier ska vara i fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden