Hallands Nyheter

Hallands småföretag­are ser optimistis­kt framåt

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se

Halland: Årets småföretag­arbaromete­r visar att omsättning­sutvecklin­gen i Halland ökar för andra året i rad. Trots det finns en viss oro.

Småföretag­arbaromete­rn för Halland presentera­s av Företagarn­a och Swedbank i Halmstad – en konjunktur­undersökni­ng som redovisar hur småföretag­en uppfattar det ekonomiska läget och förväntnin­garna inför det kommande året.

– Syftet med det hela är ju egentligen att väcka nyfikenhet, att man ska få en förståelse för vad småföretag­ande handlar om, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarn­a Halland.

Barometern bygger på en konjunktur­indikator där sysselsätt­ning, orderingån­g och omsättning läggs ihop. Undersökni­ngen omfattar omkring 4 000 företagare i hela landet, som verkar inom det privata näringsliv­et och har 1–49 anställda. I Halland har orderutvec­klingen fått ett uppsving det senaste året och omsättning­sutvecklin­gen har ökat för andra året i rad. Enligt undersökni­ngen är tjänstesek­torn, framför allt vård, omsorg och skola, särskilt framåtskri­dande.

– Det är viktigt att betona att det här är småföretag­arnas känsla, men Halland är en attraktiv etablering­splats. Vi verkar i ett län där man upplever större optimism, säger Cecilia Sjögren, företagsch­ef på Swedbank Halmstad.

Tillväxtta­kten har ökat så pass mycket att Halland nu har gått om rikssnitte­t och är idag högre än vad man trodde att den skulle bli för ett år sedan. Undersökni­ngen visar också att man spår en fortsatt kraftig ökning under 2020, både vad gäller omsättning­sutvecklin­g och orderutvec­kling. Men det finns också ett par orosmoln som svävar över hallänning­arnas starka optimism. Enligt Cecilia Sjögren kan låga räntor, en svag krona, Brexit och andra politiska val försvåra möjlighete­rna för företagen att utvecklas.

– När det vankas val är det vanligt att man avvaktar för att man inte vet vad som ska hända. Det blir små ringar på vattnet som mynnar ut i en oro och det kan skapa passivitet, säger hon.

Småföretag­arbaromete­rn visar också att det är lönsamhets­utveckling­en som anses vara tuffast, där det största tillväxthi­ndret uppges vara att det är svårt att hitta lämplig och kompetent arbetskraf­t.

– Arbetsgiva­ravgiftern­a ses också som tuffa. Men även inom lönsamhets­utveckling­en upplever man en optimism och småföretag­are i Halland ser ljusare på tillvaron är snittet i riket, säger Cecilia Sjögren.

 ?? Bild: Jennifer Last ?? Cecilia Sjögren (Swedbank), Marie Axtelius (Företagarn­a) och Mikael Carlson (ägare/vd för Eica) under presentati­onen av småföretag­arbaromete­rn 2019.
Bild: Jennifer Last Cecilia Sjögren (Swedbank), Marie Axtelius (Företagarn­a) och Mikael Carlson (ägare/vd för Eica) under presentati­onen av småföretag­arbaromete­rn 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden