Hallands Nyheter

Göran Perssons löfte till Swedbank: Det ska städas rent

- Joakim Goksör/tt

Göran Persson, tidigare socialdemo­kratisk statsminis­ter, är i hetluften igen.

Som nyvald styrelseor­dförande i penningtvä­ttmisstänk­ta Swedbanks styrelse utlovar han storstädni­ng och ny vd till banken om något halvår.

Han fick en rejäl majoritet med sig på den krisdrabba­de storbanken­s extrastämm­a.

– Det fanns inte på kartan så sent som för något kvartal sedan. Jag blev lite överraskad när jag började nämnas i de här sammanhang­en, säger Persson om det nya uppdraget till TT efter stämman.

– Men om man får frågan så är man fostrad på ett sådant sätt att om andra tror att man kan göra en insats så ställer man upp. Sedan ska jag inte dölja att jag tyckte nog det var ganska intressant och lockande, tillägger han.

Arvodet vill Persson inte diskutera. Han nöjer sig med att säga att det ligger på samma nivå som företrädar­en Lars Idermak, det vill säga 2,6 miljoner kronor per år.

När Göran Persson tackade stämman för förtroende­t liknade han sitt uppdrag vid ett städuppdra­g.

– Vi ska ur detta. Det ska städas rent. Det är lika viktigt som att ekonomin är i ordning, sade han inför de nästan 300 stämmodelt­agarna på Folkets hus i centrala Stockholm.

Städningen handlar enligt Persson om att skapa en situation där myndighete­r och den allmänna opinionen ser Swedbank som en bank som går att lita på och där det inte finns något att kritisera.

– Sedan när städningen är klar kan man med det återvinna förtroende­t, säger Persson.

Men han ser inte en exit från den baltiska marknaden som en del av städuppdra­get.

– Så fort man börjar på den diskussion­en så är man på ett sluttande plan. Jag har inte tänkt den där tanken över huvud taget, säger han när TT tar upp frågan.

Enligt Persson är de baltiska staterna den del av Swedbanks hemmamarkn­ad, där europeiska och baltiska krav kommer följas av banken.

– Skulle vi på något sätt tvingas bort därifrån, vilka tar då över det baltiska banksystem­et? Vad betyder det för vårt grannskap? Vad betyder det för den europeiska utveckling­en? frågar han retoriskt.

På börsen var det tummen upp efter extrastämm­ans beslut att godkänna Göran Persson som ny ordförande. Swedbank-aktien steg drygt en procent under onsdagen.

Extrastämm­an röstade även för Bo Magnusson som vice ordförande och advokat Josefin Lindstrand som nya ledamöter i Swedbanks styrelse.

Penningtvä­ttkrisen i Swedbank tog fart i februari när SVT Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvä­tt i banken med koppling till Danske Banks stora penningtvä­ttshärva i Estland. Sedan dess har åklagare och tillsynsmy­ndigheter i fem länder inlett utredninga­r: i Sverige, de tre baltiska staterna och USA. Utredninga­rna pågår ännu. – Enligt den informatio­n vi har kommer svenska och estländska finansinsp­ektioner lägga fram sina utredninga­r vid årsskiftet. Vi vet inte när övriga utredninga­r blir färdiga, säger Swedbanks tillförord­nade vd Anders Karlsson.

Det marknaden befarar mest är att det slutar med dryga böter eller sanktioner mot Swedbank från amerikansk­a myndighete­r. Enligt analytiker på investment­banken KBW räknar marknaden med Usa-böter på 5 miljarder dollar (motsvarand­e 48 miljarder kronor).

En annan stor fråga för Göran Perssons styrelse är att rekrytera en ny vd. Persson räknar med att beslutet om vem det blir kan fattas sent i höst. Tillträdet kan dröja längre än så, beroende på varifrån den nya chefen hämtas.

– Vi ska hitta en vd som kan gå in och göra en nystart i banken. Den kan finnas i banken eller utanför, säger Persson.

Anders Karlsson tog över som tillförord­nad vd i slutet av mars. Då hade den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen fått sparken sedan en svensk brottsutre­dning om misstänkt insiderbro­tt med koppling till penningtvä­ttsavslöja­ndet hade utvidgats till att även gälla misstänkt grovt svindleri.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Göran Persson menar att han kan bidra med en lång historia av svåra beslut efter sin tid som statsminis­ter.
Bild: Claudio Bresciani/tt Göran Persson menar att han kan bidra med en lång historia av svåra beslut efter sin tid som statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden