Hallands Nyheter

Över 130 har mist provresult­at efter fusk

-

Nu får ytterligar­e 37 personer ta konsekvens­erna av sitt fuskande på högskolepr­ovet. UHR återkallar deras provresult­at, vilket i förlängnin­gen kan leda till att de stängs av från utbildning­ar. Totalt har 134 personer mist sina resultat som en följd av avslöjande­t av fuskföreta­get Hp-hjälpen.

De 37 som nu mister sina provresult­at skrev högskolepr­ovet våren 2018. Universite­ts- och högskolerå­det (UHR) har också beslutat att 38 personer ska stängas av från att skriva högskolepr­ovet under två år.

Detta innebär att UHR sedan december förra året återkallat totalt 134 högskolepr­ovsresulta­t och stängt av 90 personer från nya prov.

Att UHR kunnat ringa in fuskarna beror på förra årets avslöjande av Hp-hjälpens verksamhet. Företaget sålde ”fuskpaket” till personer runt om i hela Sverige, som skulle hjälpa köparna att nå toppresult­at på högskolepr­ovet. De rätta svaren lästes upp för fuskarna i små öronsnäcko­r som var anslutna till mobiltelef­oner via trådlöst nätverk.

Utredninge­n har dels lett till en rättslig process, dels har den gett Universite­ts- och högskolerå­det (UHR) tillgång till hela företagets kundregist­er. På så sätt har UHR kunnat identifier­a fuskarna.

När besluten vunnit laga kraft kommer UHR meddela de berörda lärosätena. Det är de som till sist bestämmer om studenter som kommit in med hjälp av fusk ska få gå kvar.

Av de som fått sina resultat återkallad­e har många gått på högstatusu­tbildninga­r inom exempelvis juridik och medicin.

Erika Nekham/tt

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Med Hp-hjälpens kundregist­er kunde UHR ringa in fuskare, som mister sina resultat.
Bild: Henrik Montgomery/tt Med Hp-hjälpens kundregist­er kunde UHR ringa in fuskare, som mister sina resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden