Hallands Nyheter

Miljontals streams skapas i deras okända musikstudi­o

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Med datorn och mikrofonen i den obetydliga lokalen i Falkenberg­s industriom­råde skapar hiphoptrio­n B.M.A och rapparen Lorik låtar som har lyssnats flera miljoner gånger.

Kontraster är ofta intressant­a och det är ett ord som dyker upp i huvudet när jag träffar 23-åriga Lorik Qerimi och 24-åriga Labinot Murati. De är utåt sett helt vanliga falkenberg­are som är med och hyr en lokal i industriom­rådet som fungerar som deras musikstudi­o.

Men den som kollar deras låtar på Spotify inser att de två rapparna vet vad folk vill ha. Loriks tio mest populära låtar har 3,8 miljoner streams och Novell, som Labinot kallar sig, är uppe i 1,5 miljoner. Han är även med i trion B.M.A – som har 3 miljoner lyssningar.

– Vi behöver kontakter för att kunna göra konserter. Då hade vi lockat mycket folk, lovar Lorik, som träffade Younes ”Chap” Shirvani i B.M.A redan på Tångaskola­ns fritidsgår­d TG.

I B.M.A ingår även Luka Delibasic och alla fyra får beats av Adrian ”Yngak” Karasewicz.

– Adrian vara bara 15 år när han började jobba med oss. Och Egzon Dolaku brukar hjälpa till, lite som en manager, så honom måste vi också tacka, säger Labinot, som även har varit fotbollsmå­lvakt i Varbergs Bois och Vinbergs IF.

”Bra tjej”, där Lorik gästar B. M. A, har snart en miljon streams.

– Den handlar om en tjej som

var bra innan hon träffade oss. Då började hon att göra grejer som hon inte gör i vanliga fall, som man inte ska, festa och så, berättar Lorik och lägger till att texten bygger på en image och inte verklighet­en.

Hans egen hit ”Lyssna” handlar också om en tjej, som killen har tagit för given, men som nu inte vill träffas längre.

– Jag tror att många känner igen sig. Den är mer dancehall i stilen. En del av våra texter är råa, men skulle vi spela för ungdomar hade vi anpassat oss.

Det är mycket auto-tune i mixen…

– Ja, det är en effekt och hjälper till om man inte sjunger rent hela tiden, säger Lorik.

– Men man måste ändå kunna sjunga och rappa, annars funkar det inte. Auto-tune är svårt att hantera, påpekar Labinot.

När Lorik ska spela in vill han helst vara helt ensam i studion.

– Även om vi har känt varandra nästan hela livet, måste jag vara själv för att kunna leverera på bästa sätt, säger han.

B.M.A betyder Blattar Med Attityd och är inspirerat av de legendaris­ka gangstarap­parna N.W.A (Niggaz Wit Attitudes).

– Här är jag ibland en blatte även om jag är född i Sverige. Men när jag hälsar på släkten i Kosovo är jag svensk, förklarar Labinot Murati.

Lorik Qerimi har också kosovoalba­nska rötter.

– Där vet jag hur alla beter sig. Det är helt annorlunda, men ändå som att vara hemma, förklarar han.

Inget stort skiv- eller konsertarr­angörsbola­g har plockat upp Lorik eller B.M.A än. Så de fortsätter att

släppa låtar och framöver kanske även någon musikvideo.

– Jämför man med fotboll är vi division två nu, men vinner alla matcher. Vi borde kunna spela i La Liga och vinna Champions League, säger Lorik.

I framtiden vill Labinot även på att hjälpa unga, lokala talanger som Nellie Nina och Bajram Zeneli, som ”ska ta Sverige med storm”.

– Ja, och Ellen Andelic. Hon kommer slå internatio­nellt, säger han och spelar upp en riktigt stark låt.

Kom ihåg var ni läste det först.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Skitbra hiphop – skulle man kunna skriva om man inte vill spola ordvitsarn­a när rapparna Labinot ”Novell” Murati (till vänster) från gruppen B.M.A och Lorik Qerimi poserar utanför sin lilla inspelning­sstudio i Falkenberg­s industriom­råde.
Bild: Håkan Johansson Skitbra hiphop – skulle man kunna skriva om man inte vill spola ordvitsarn­a när rapparna Labinot ”Novell” Murati (till vänster) från gruppen B.M.A och Lorik Qerimi poserar utanför sin lilla inspelning­sstudio i Falkenberg­s industriom­råde.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Låtarna som Labinot Murati (till vänster) och Lorik Qerimi gör i Falkenberg hittar lyssnare över hela Sverige.
Bild: Håkan Johansson Låtarna som Labinot Murati (till vänster) och Lorik Qerimi gör i Falkenberg hittar lyssnare över hela Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden