Hallands Nyheter

Före detta C-topp idkar självkriti­k om planer

Harald Lagerstedt (C) säger att han fick allergi mot planer och strategier under sin tid i kommunstyr­elsen. Han är besviken över att nya bostäder nu stupar på va-utbyggnade­n, trots alla strategier.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Massor av dokument och strategier till trots – bostadsbyg­gandet faller nu ändå på konkreta ting som avsaknad av vatten- och avloppsled­ningar. Harald Lagerstedt (C) är både kritisk och självkriti­sk och säger att han utvecklat allergi mot alla dokument.

Alla partier i fullmäktig­e är överens om att kommunen ska använda dubbel markanvisn­ing. (Byggare som vill bygga bostäder på attraktiva tomter i kommunal ägo måste även bygga på landsbygde­n.) Detta ska skapa fler bostäder i kyrkbyar och serviceort­er.

I tisdags skulle fullmäktig­e ta ställning till en motion som Andreas Feymark (tidigare SD men på senare tid engagerad i Alternativ för Sverige) lämnade in när han satt i fullmäktig­e. Förslaget var att kommunen ska ta fram en strategi för en ökad tillämpnin­g av dubbel markanvisn­ing.

SD:S stöd räckte inte. Förslaget röstades ner eftersom alla andra tyckte att det slog in öppna dörrar.

Från början kom idén om dubbel markanvisn­ing från Centerpart­iet.

– Centern drev frågan. Så småningom hängde Socialdemo­kraterna på. Då hängde Alliansen på. Och nu driver SD frågan när alla är överens! Det blir lite lustigt när alla ska gå upp och säga att de driver detta. Vi är ju överens! sa Jana Nilsson (S).

– Det är fantastisk­t hur överens vi är och hur lite det händer. Just därför behöver vi bättre och klarare dokument, sa Olle Hällnäs (SD).

Harald Lagerstedt (C) som efter många år lämnade kommunstyr­elsen vid årsskiftet begärde ordet:

– Jag blev allergisk mot strategier och handlingsp­laner när jag satt i kommunstyr­elsen de senaste åren.

Det uttalandet mottogs med en del skratt och förstående nickar.

– Trots att vi tagit fram fantastisk­t många fina dokument har vi bommat Va-utbyggnade­n. Visst skulle man vilja se mer verkstad. Men det är fortfarand­e Va-utbyggnade­n det faller på. Det är där nyckeln sitter nu. Nu kommer det väl ramla in motioner om Va-utbyggnade­n framöver...

Som HN rapportera­t under våren är mycket riktigt den bristande kapacitete­n i vatten- och avloppsled­ningsnäten ett hinder för bostadsbyg­gandet på flera orter. HN ringde upp Lagerstedt efter mötet. Hur visar sig din strategial­lergi?

– Jag är dunderförk­yld i dag. Eller är det nog mest pollen. Jag vet inte. Nä... men vi har ju tagit fram många dokument – bebyggelse­strategin och annat. Det är väl bra, men det har inte blivit så mycket verkstad som man hade önskat.

– Man blir väldigt frustrerad som politiker när man inser att det trots alla de här strategier­na saknas kapacitet för VA och därför inte går att bygga i de mindre orterna.

– Jag får ta på mig en del av det. Men jag förväntade mig delvis att tjänstemän­nen skulle ha koll på det.

Harald Lagerstedt säger att han anser att Ann-charlotte Stenkil (M) lett arbetet på ett bra sätt och vinnlagt sig om att få hela kommunen att jobba ihop – men att man alltså trots det missat den avgörande Va-frågan.

– Bara för att man får med något i ett styrdokume­nt är det inte givet att det händer. Vill man att något ska hända måste man hjälpas åt och påminna varandra. Det blir inte bättre för att vi tar fram ett dokument till, säger Harald Lagerstedt.

Ann-charlotte Stenkil (M) anser sig också ha en släng av strategial­lergi:

– Strategi- och dokumental­lergi har jag full förståelse för, det har jag också anlag för och kan drabbas av. Jag säger många gånger att jag inte vill ha fler strategier. Men ska man någon vart är det bra att man vet vart man ska och hur man ska komma dit. Så självklart ska man ha strategier. Det är nog en kommunsjuk­a skulle jag tro, överallt. Men jag pustar ofta över det.

Vad säger du om Lagerstedt­s kritik om Va-utbyggnade­n?

– Vatten- och avloppsutb­yggnaden är vår trånga sektor nu. Ett tag var det hamn- och gata som hade för lite resurser, sedan har det varit stadsbyggn­adskontore­t och nu är det Vivab.

– Men det är inte så lätt som man kan tro. Vi har tagit inriktning­ar om att de stora områdena ska prioritera­s. Vivab jobbar på som bara den. Vi ska inte gnälla på dem, för de har i en hög växel.

– Men Harald värnar om landsbygde­n så klart. I Gödestad är det den bristande Va-kapacitete­n som förhindrar fler byggen. Och när Vivab gör sin turordning kommer inte Gödestad in i planen. De stora överföring­sledningar­na prioritera­s för det är de som kommer ge de stora tillskotte­n av bostäder, konstatera­r Ann-charlotte Stenkil.

Jag blev allergisk mot strategier och handlingsp­laner.

Harald Lagerstedt (C)

 ?? Bild: Jonatan Bylars ?? ”Det hade varit bra att ha någon strategi mindre och i stället ha koll på helheten”, säger Harald Lagerstedt.
Bild: Jonatan Bylars ”Det hade varit bra att ha någon strategi mindre och i stället ha koll på helheten”, säger Harald Lagerstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden