Hallands Nyheter

Omfattande sanering efter höghusbran­den

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Inredninge­n i 30 nya men rökskadade lägenheter, kök och garderober, behöver rivas ut efter höghusbran­den för två månader sedan. Hur mycket bygget av 16-våningshus­et försenas är ännu oklart.

Falkenberg: Två månader efter höghusbran­den i Falkenberg fortsätter alltjämt saneringsa­rbetet. Rökskadorn­a har gjort att all inredning i cirka 30 lägenheter har behövt rivas ut.

Tony Nilsson, vd för byggföreta­get Peterson & Hansson, kan ännu inte uttala sig om hur stor förseninge­n blir i förhålland­e till den ursprungli­ga tidsplanen med inflyttnin­g i början av 2020.

– Vi väntar fortfarand­e på besked i ett par frågor, och så länge det inte är klart vill jag inte gå ut med en tidsplan som vi kanske måste ändra, säger Tony Nilsson.

Huset vid Halmstadvä­gen kommer att ägas av Gekåskonce­rnen när det är färdigt. Och där säger vd Boris Lennerhov att man nu räknar med en betydligt måttligare försening än vad man inlednings­vis befarade.

– Då trodde vi att det kanske kunde handla om ett år, men nu talar vi snarare om ett par månader, säger han.

Men som sagt, den tidsplanen är alltjämt osäker.

Tony Nilsson hos

Peterson & Hansson konstatera­r att inget i husets stomme skadades allvarligt. Branden började av okänd anledning på taket, och där har man nu bland annat byggt upp det hus för fläktaggre­gatet som totalförst­ördes.

Vad som framförall­t orsakat saneringsa­rbetet, som väntas pågå hela sommaren, är de tämligen omfattande rökskadorn­a. I stort sett hela huset blev mer eller mindre rökskadat eftersom schakten ännu inte hade brandtätat­s.

”Detta innebär att all inredning måste plockas ut, kök och garderober i cirka 30 lägenheter. Ny inredning ska monteras. Alla ytskikt tas bort, kakel och klinker i cirka 40 badrum, och alla väggar och tak kommer att spärrmålas och golven slipas. Detta innebär helt nya tätskikt i de badrum som var klara”, skriver Tony Nilsson i en sammanfatt­ning av läget.

Han betonar att samarbetet med alla parter, såsom försäkring­sbolag, byggföreta­g och beställare, flyter på bra med den gemensamma ambitionen att branden inte ska försena bygget alltför mycket.

I lågdelen av byggnaden, som inte berördes av branden, kommer lägenheter, garage och de lokaler som ska nyttjas av Strandhäls­an att vara inflyttnin­gsklara enligt plan, till nyår.

130 lägenheter ryms

i byggnadsko­mplexet med sina 16 våningar, högst i Falkenberg. Uthyrninge­n av lägenheter­na till privatpers­oner hade ännu inte påbörjats när branden utbröt, så det finns inga sådana hyresavtal som sinkas.

Så länge det inte är klart vill jag inte gå ut med en tidsplan som vi kanske måste ändra.

Tony Nilsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden