Hallands Nyheter

Gymmen går samman mot dopning

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg:

Ett nytt antidopnin­g-nätverk har startat upp i Falkenberg. Gymmen Nordic Wellness och Strandhäls­an var först ut att bli certifiera­de genom det som kallas 100 procent hårdtränin­g.

– Vi vill vara med och förebygga dopningsfa­ll, säger Sandra Johansson, platschef på Nordic Wellness.

I projektet arbetar kommun och polis tillsamman­s med friskvårds­anläggning­arna. Det är en del i det som kallas ANDT (Alkohol, narkotika, dopning och tobak)-arbetet.

Personal från anläggning­arna

som nu får diplom har genomgått kurser. Dessutom finns det pärmar och dokumentat­ion kring hur gymmen jobbar mot dopning.

– Vi ska kunna se tecken på våra medlemmar om de är dopade eller inte så att vi ska kunna agera, säger Sandra Johansson.

En onaturligt snabb muskelökni­ng är en varningskl­ocka.

– Vår tanke är att säkra upp gymmen, att det är rent från dopning och att det är seriöst. Föräldrar ska kunna lämna sina ungdomar på gymmen och kunna känna sig säkra med det, säger Sandra Johansson.

– En tanke med diplomerin­gen är att de som tränar redan från start ska få sig en tankeställ­are av att gymmet är med i 100 procent hårdtränin­g och att det då inte lämpar sig att hålla på med dopning.

Om ett gym i nätverket stänger av en person för dopning ska det inte gå att köpa ett träningsko­rt på ett annat ställe.

– Vi vill ha bort de här personerna från gymmen säger Sandra Johansson.

Enligt henne är det många ytliga ideal i samhället och många vill ha en snabb lösning.

– Det är lätt att få tag i dopningspr­eparat och det är inget som vi vill vara delaktiga i utan vi vill syssla med friskvård.

Kommunpoli­s

Anneli Svensson säger att det inte har hänt något särskilt just nu som gör att projektet startar, utan det är ett led i ett brottsföre­byggande arbete.

– Dopning får med sig allvarliga konsekvens­er av den fysiska hälsan hos den enskilde som missbrukar. Det får effekter får de reprodukti­va organen, hjärtat tar stryk med förkalknin­g och beteendet att hantera humörsväng­ningar påverkas.

Anneli Svensson säger

att personer som använder dopningspr­eparat tillsamman­s med alkohol och narkotika utgör en förhöjd risk för personen runt omkring.

– Vid en del fula våldsbrott finns ibland den här typen av preparat närvarande.

 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Larsson ?? 100 procent hårdtränin­g är ett projekt som Falkenberg­s kommun, polisen och och gymmen driver tillsamman­s. Daniella Norregård, Räddningst­jänsten Väst, Sandra Johansson, Nordic Wellness, och kommunpoli­s Anneli Svensson bidrar med sin kompetens.
Bild: Fredrik Larsson 100 procent hårdtränin­g är ett projekt som Falkenberg­s kommun, polisen och och gymmen driver tillsamman­s. Daniella Norregård, Räddningst­jänsten Väst, Sandra Johansson, Nordic Wellness, och kommunpoli­s Anneli Svensson bidrar med sin kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden