Hallands Nyheter

Kungsäter kök flyttar hela sin produktion

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Kungsäter:

Det är ett uppgivet gäng som tidningen träffar på Kungsäters Kök. För en vecka sedan fick de reda på att produktion­en i Kungsäter läggs ner och istället flyttas till Tibro. Dit är det ingen av de åtta som förlorar jobbet som vill följa med.

– Vi har känt att det har varit på gång. Det är ju så när ett större företag köper upp ett mindre. Då är det lätt att det blir så här, säger Tomas Wilsson som har arbetat 25 år på Kungsäters Kök.

Tomas Wilsson och hans kollegor är besvikna. De har märkt av att orderingån­gen har dalat något, men de trodde att de skulle få vara kvar i alla fall ett tag till.

– Det är inte bara synd om oss det är ju synd om hela bygden. Nu kommer en fabrik till stå tom här i Kungsäter, säger han.

Produktion­en kommer att

flyttas successivt till Tibro under hösten. Viss administra­tion och utställnin­gslokalen kommer att finnas kvar i Kungsäter. För de åtta anställda på golvet så har de kvar sina jobb fram till och med 12 januari 2020.

– Företaget har erbjudit oss tre tjänster för att åka upp och lära personalen i Tibro hur det ska gå till, säger Gert Larsson och fortsätter:

– Det är nästan trehundra års erfarenhet inom träindustr­in vi har som sitter här. Det är en enorm kunskaps som finns samlad hos oss.

Erbjudande­t om att

åka till Tibro är det ingen av killarna som är speciellt intressera­d av. Istället har flera av dem börjat kika efter andra jobb.

– Om arbetsgiva­rna får reda på vilken kompetens som finns här så finns det nog goda chanser att få jobb på andra ställen, säger Gert Larsson.

– Vi får betalt fram till 12 januari så det är ingen stress att komma iväg. Men det inte så kul att gå kvar här när man vet att det kommer försvinna, säger Peter Beskow.

Trots att de håller på att bli av med sina jobb så diskuterar de mycket om hur de ska gå för företaget framöver. Känslorna är dubbla för många av killarna på fabriken. De ha varit där länge och har en yrkesstolt­het och har under många år jobbat hårt för företaget.

– Man bryr ju sig om varumärket när man har jobbat så länge med det. Då vill man ju inte att det ska hamna nere i skiten. Jag tycker att man känner ett ansvar, säger Peter Beskow.

Skender Zajnulla håller

med.

– Jag förstår inte hur de ska klara sig i Tibro. Det går inte att lära sig det vi kan på en eller två månader.

Mitt i alla diskussion­er om hur det ska gå för fabriken och hur det är att förlora jobbet så är det något annat de kommer att sakna ännu mer.

– Jag kommer aldrig att träffa ett sådant gäng som vi har här igen. Vi är inte bara arbetskomp­isar utan vi är vänner. Det är svårt att hitta något sådant igen. Det kommer jag att sakna, säger Skender Zajnulla

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ?? I samband med lunchraste­n berättar killarna på Kungsäters Kök om sin besvikelse över att fabriken kommer att försvinna.
Bild: Edith Camilla Svensson I samband med lunchraste­n berättar killarna på Kungsäters Kök om sin besvikelse över att fabriken kommer att försvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden