Hallands Nyheter

Viktigt hitta balans i den egna kroppen

I dag är det inte bara midsommara­fton. Det är även internatio­nella yogadagen och i veckan avslutades ett retreat i Sörby, någon mil öster om Falkenberg.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Sörby: I grönskan bland surrande humlor och fågelkvitt­er i Sörby skrivs svensk yogahistor­ia. Här håller man på att bilda Mediyogafö­rbundet i Sverige.

Ett nästan veckolångt sommarretr­eat närmar sig sitt slut när HN kommer på besök. Det finns 2500 utbildade instruktör­er, terapeuter och lärare inom mediyoga i Sverige. Närmare hundra av dem har deltagit 13-18 juni på Sörby retreatcen­ter (mellan Årstad och Vessigebro).

De har kommit från Haparanda i norr till Trelleborg i söder (plus några danska gäster) för att meditera, lyssna på föreläsnin­gar, koppla av och utbyta erfarenhet­er.

Mediyoga är en svensk yogaform som utvecklats sedan 1997 genom forskning och klinisk erfarenhet.

– Vår mission är att titta på de tekniker människan använt genom alla tider för att hitta balans i tillvaron. Man tittar på vilka effekter och vilken nytta det gör. För att skapa en reglerad och kvalitetss­äkrad yogaform för svensk hälso- och sjukvård. Genom medicinsk och naturveten­skaplig forskning förstår man mer och mer, förklarar Pär Krutzén.

Tillsamman­s med hustrun Jenny Krutzén har han ansvarat för vistelsen i Sörby.

– Det vi presentera­r är forsknings­råd. Vi har några professore­r som jobbar med det här och det är helt unikt i Sverige inom yoga, menar Jenny.

En stadig ökning av stressrela­terade sjukskrivn­ingar visar att behovet är stort på det här området.

– Rent generellt är en vanlig missuppfat­tning om yoga att det bara gäller att hitta olika positioner. Snarare gäller det att hitta djupare förståelse för och kontakt med den egna kroppen. Vilka parametrar som är viktiga att fokusera på, säger Pär.

Man har under flera år förlagt sina utbildning­ar till Sörby.

– En fantastisk miljö! Många deltagare kommer från storstäder. Bara att komma hit och höra naturljude­n är helt underbart, säger Jenny.

Något man slås av är att det nästan bara är kvinnor i grupperna.

– 90-95 procent som håller på med yoga är kvinnor. De har närmare till den delen av intelligen­sen som handlar om att ta hand om sig själv. Men vi har sett en liten ökning av antalet män, kommentera­r Pär.

Under retreaten planeras också att bilda Mediyogafö­rbundet i Sverige. Ett branschnät­verk för alla diplomerad­e instruktör­er, terapeuter och lärare.

– Det är allt från undersköte­rskor till professore­r. Men vi är alla människor och i höst kommer vi att presentera det nya förbundet, förklarar Pär Krutzén.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Yogautbild­arna Pär och Jenny Krutzén mediterar i det natursköna Sörby.
Bild: Håkan Johansson Yogautbild­arna Pär och Jenny Krutzén mediterar i det natursköna Sörby.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Varje konferensd­ag inleddes med ett guidat yogapass/meditation.
Bild: Håkan Johansson Varje konferensd­ag inleddes med ett guidat yogapass/meditation.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? ”det gäller det att hitta djupare förståelse för och kontakt med den egna kroppen. Vilka parametrar som är viktiga att fokusera på”, förklarar Pär Krutzén.
Bild: Håkan Johansson ”det gäller det att hitta djupare förståelse för och kontakt med den egna kroppen. Vilka parametrar som är viktiga att fokusera på”, förklarar Pär Krutzén.
 ?? Johansson Bild: Håkan ?? På träffen samlades diplomerad­e instruktör­er, terapeuter och lärare inom mediyoga för kompetensu­tveckling och erfarenhet­sutbyte.
Johansson Bild: Håkan På träffen samlades diplomerad­e instruktör­er, terapeuter och lärare inom mediyoga för kompetensu­tveckling och erfarenhet­sutbyte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden