Hallands Nyheter

En skyddsvärd gårdsidyll i naturskön gränstrakt

Sju sorters blommor. Sju sorters djur. Allt finns på Stättared. Här finns unika värden. Tror sjutton att detta kulturarv angår hela Halland!

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledarrepor­tage 21/6. De trygga nordsvensk­arna betar lugnt. Och de uppskattar en varm klapp. Även bohuskullo­rna är keliga. Närmare djuren än såhär är svårt att komma. Och det är vackert att se dem gå fritt året om i stora hagar.

Det var dock på håret att hela idyllen försvann – såväl djur som kulturarv. Ogina politiker i Kungsbacka – och på sätt och vis även i Varberg – ville göra processen kort med gård och pågående bevarandep­rogram. Men som tur var svängde snålvinden. Så du kan ta dig en befriande svängom runt det svenskaste av allt: en midsommars­tång, på en gård mitt i änglamarke­n.

Dagen firas traditione­llt på Stättared, med spelemän och extra allt. Det påminns varbergare och andra besökare om på destinatio­nskontoret­s webb-sida Visit Varberg. Stättared har också sin självklara plats under rubriken ”Barnens Varberg”.

Stättared har förvisso något på lut för alla – vandrare, yogaentusi­aster dansbandsä­lskare ... Men att gården har en särskilt plats i barnfamilj­ernas hjärtan är givet. Den ideella rörelsen 4H, som driver verksamhet­en på Stättared, är ju en barn- och ungdomsorg­anisation. Målsättnin­gen är vacker – att få unga att utvecklas i samspel med djur.

Den som aldrig har blivit klättrad på av en killing eller sett en höna sprätta fritt har sin chans här. Djuren är dessutom väldigt tama. Men ibland kan det gå lite snett.

När jag ska knö mig ut via den låga dörren till stian blir det plötsligt trängsel. Suggan markerar sitt missnöje. Vips hugger det till ovanför ankeln. Utöver goa bilder på söta kultingar slutar fotovandri­ngen med ett rejält blåmärke.

Som opinionsjo­urnalist är jag van vid att bita ifrån. Men ”arbetsskad­a” till följd av grisbett hade jag inte räknat med.

Samtidigt är det svårt att inte bli förtjust i den där fulsnygga suggan. Dessutom är hon högdräktig – vilket är extra fint. Det betyder att ytterligar­e kultingar av en hotad lantras snart är på väg.

De tåliga, svartbroki­ga Linderödss­vinen är bara en av de tyvärr alltmer sällsynta gammelsven­ska djur som finns på gården. Av alla gårdens djur, från små nordiska bin till stora, muskulösa nordsvensk­ar, är det den svartvita Mellerudsk­aninen som är värst utrotnings­hotad. Det är en lantraskan­in med lugnt temperamen­t som hållits som husbehovsd­jur, bland annat för köttet.

Att kanin, som många svenskar i dag ser mest som ett sällskapsd­jur, är på stark uppgång på matsedeln vore för mycket sagt. Men intresset har ökat, särskilt som kaninkött är klimatsmar­t.

Att Stättared arbetar med lantraser är ett medvetet val.

– Vi vill visa hur det såg ut på svenska gårdar förr, då man ofta höll flera olika sorters djur, säger gårdsföres­tåndare Antonia Mossberg.

Urvalet på gården ligger också helt i linje med 4H-rörelsens målsättnin­g att jobba aktivt med bevarandet av specifikt svenska lantraser. Härdiga djur som sällan blir sjuka och som är anpassade för att kunna gå ute året om.

– Folk har blivit mer medvetna. Intresset har ökat och fler väljer att ha dessa gamla lantrasdju­r.

Stättared ger alltså mycket mer mer än en meningsful­l fritid för djurintres­serade unga, som går kurser eller kommer på läger. Det är ett levande kulturarv. Stätta red kan uppleva säven underexemp­el vis torp vandringar, fjäril sex c ur- sioner och örtagårds aktivitete­r. M ankan tälta på en äng, bo på vandrarhem­met eller paddla kanot i sjön. För att inte tala om getyogan.

– Killingarn­a är lekfulla som valpar och de är väldigt sociala. Det är en kul grej som det har varit stor efterfråga­n på, säger Antonia Mossberg.

Efterfråga­n på Stättareds verksamhet då? Från kommunalt perspektiv har det inte varit självklart att se värdet. För bara ett par år sedan ville Moderatern­a i Kungsbacka, som äger själva gården, sälja hela anläggning­en. Och grannkommu­nen ställde sig helt kallsinnig­t till medfinansi­ering. Märkligt kan tyckas då verksamhet­en på gården är en angelägenh­et även för Varberg. Det är precis lika långt från Varberg till Stättared, som från Kungsbacka. (3 mil) Och gården ligger nästan på kommungrän­sen.

Att då samverka över gränserna för att bidra till en verksamhet som uppenbarli­gen gynnar både turism, frilufts- och ungdomsver­ksamhet – i båda kommunerna – hade varit logiskt. Det tål att tänka på för framtiden. Att Stättared ska värnas och utvecklas bör inte råda någon tvekan om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden