Hallands Nyheter

Kommunen nedmontera­r hjälpen för hemlösa missbrukar­e

- Maria Fenixell

Falkenberg.

Socialdemo­kraterna har sedan 1889, när partiet bildades, arbetat för att sociala förmåner skulle stärkas för alla samhällsme­dborgare, likställda villkor och ett skyddsnät för de allra mest utsatta och därmed också, i sin dåvarande maktställn­ing, lagstiftat på en mängd områden som bidragit till det skyddsnät vi har idag för de allra mest utsatta. Ett mycket grannlaga arbete i det samhällskl­imat som rådde då.

Allmän sjukförsäk­ring, tilläggspe­nsion, arbetstids­förkortnin­g och lagstadgad semester, m.m. lagstadgad­es av socialdemo­kraterna på den tiden. Man kan dock inte leva på gamla meriter. Samhället förändras och medborgarn­as förväntnin­gar likaså.

När S numera

fått maktställn­ingen i Falkenberg har de uppenbarli­gen inställnin­gen att alla sociala välfärdsfö­rmåner ska skötas via kommunal verksamhet, något som kan ifrågasätt­as. Hur kan kommunen veta att man kan sköta boendeverk­samheter inom missbruksv­ården bättre än andra aktörer om man inte söker kontakt och inleder dialog innan beslut?

När kommunen öppnade sitt s.k. lågtröskel­boende på Kilavägen gavs instruktio­ner till samtliga handläggar­e inom socialförv­altningen att alla aktiva missbrukar­e skulle placeras där. Bra initiativ i grunden, för att motverka hemlöshet. Ingen människa ska behöva bo i en park/en källare och sedan komma tilltufsad till oss på RIA för att få frukost eller lunch.

Ingen människa ska behöva lukta så illa, efter lång tids utevistels­e, att andra människor undviker kontakt. Känslan av människovä­rde för alla i vårt samhälle!

Samtidigt: när socialtjän­sten beviljat människor behandling på behandling­shem under 3-6 månader till stora kostnader, motiverade att bryta sitt missbruk därefter, ni placerar ni dem på lågtröskel­boendet där det är fritt att vara påverkad. Ni har ingen aning om hur beroendehj­ärnan fungerar – ni tänker enbart kortsiktig­t på kostnader, men notera att skattebeta­larna betalar notan framöver! Ser fram emot dialog!

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Kilavägen, Falkenberg, är ett boende för missbrukar­e.
Bild: Håkan Bergström Kilavägen, Falkenberg, är ett boende för missbrukar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden