Hallands Nyheter

Färgspraka­nde folkdansar­e tar över midsommarf­irandet vid Societén

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: Över hundra folkdansar­e i folkdräkt från Göteborg kommer att inta Societetsp­arken på midsommara­fton för att leda firandet. Det är Göteborgs Folkdansvä­nner som valt att flytta sitt firande med 70-åriga traditione­r från Mullsjö i Småland till Varberg.

– Vi har fått jättefin respons av alla vi har pratat med i Varberg på så sätt känns det jättebra. Men det känns nervöst. Vi vill ju att Varbergarn­a ska gilla detta, säger Ruben Linton som är den som har sett till att Göteborgs Folkdansvä­nner eller GFV som de kallas kommer till Varberg.

Föreningen har funnits i över åttio år och i sjuttio av dessa har de arrangerat ett midsommarf­irande i Mullsjö i Småland.

– Det har funnits en vilja i föreningen till något nytt. Så när jag la fram det här förslaget på årsstämman blev det ett rungande ja. Alla är superpeppa­de, säger Ruben Linton.

Själv är han uppväxt inom föreningen. Det är till och med så att hans föräldrar träffades genom den.

– För mig som är uppväxt med den här typen av midsommarf­irande så är det en lika stark upplevelse som julen. Vi längtar lika mycket till midsommar och att få fira det och klä upp oss i folkdräkt som till julafton.

Kommunen är fortsatt bidragsgiv­are till arrangeman­get. Varbergs Kusthotell, Varbergs Bostad och Societetsr­estaurange­n är samarbetsp­artners på olika sätt. Hur själva firandet ska gå till är sedan länge planerat.

– Vi har ju hållit i det här midsommarf­irandet i Småland i över sjuttio år så vi är väldigt bra på det här med midsommar helt enkelt, säger Ruben Linton.

Stången kommer att bindas på förmiddage­n i Societetsp­arken. Med blommor som Gfv:arna har plockat på vägen ner till Varberg från Göteborg.

– Då är folk välkomna att vara med också, säger Ruben Linton.

Klockan tre startar själva midsommarf­irandet.

– Då går vid med flaggor, spelmansla­g och midsommars­tång och tågar fram till platsen där midsommars­tången ska stå. Där finns ett hål förberett så stången kommer att stå på exakt samma plats som den brukar.

Efter det blir det ett par uppvisning­sdanser följt av ringlekar och stafettlek­ar där alla är välkomna att delta.

– Det är det som är grejen att alla är med och så blir det en sprakande färgfest med alla dessa folkdräkte­r, säger Ruben Linton och fortsätter:

– Det ska bli ett riktigt klassiskt midsommarf­irande.

 ?? Bild: Stefan Johannson ?? Här kommer den stå: Midsommars­tången. Omkring 100 folkdansar­e från Göteborgs folkdansvä­nner (GFV) kommer att leda firandet i Societetsp­arken på Midsommara­fton.
Bild: Stefan Johannson Här kommer den stå: Midsommars­tången. Omkring 100 folkdansar­e från Göteborgs folkdansvä­nner (GFV) kommer att leda firandet i Societetsp­arken på Midsommara­fton.
 ?? Bild: Kenneth M Linton ?? Ett spelmansla­g kommer att stå för musiken. Högtalare kommer att finnas på plats så att så många som möjligt kan höra musiken.
Bild: Kenneth M Linton Ett spelmansla­g kommer att stå för musiken. Högtalare kommer att finnas på plats så att så många som möjligt kan höra musiken.
 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Ruben Linton hoppas att Varbergarn­a ska ta till sig firandet och att det ska komma mycket folk som är med och tittar och deltar.
Bild: Stefan Johansson Ruben Linton hoppas att Varbergarn­a ska ta till sig firandet och att det ska komma mycket folk som är med och tittar och deltar.
 ?? Bild: Kenneth M Linton ?? Ruben Linton tillsamman­s med hustrun Anna och barnen Tage och Siri vid midsommarf­irandet i Mullsjö.
Bild: Kenneth M Linton Ruben Linton tillsamman­s med hustrun Anna och barnen Tage och Siri vid midsommarf­irandet i Mullsjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden