Hallands Nyheter

Varierande tillgång på jordgubbar i midsommar

- Simon Appelqvist simon.appelqvist@hn.se

Falkenberg: Under onsdagen var det premiär för självplock­ning av jordgubbar på Munkagårds bär. Uppemot 200 jordgubbss­ugna personer var på plats redan innan öppning. Tillgången på bär inför midsommar varierar dock bland jordgubbso­dlarna i Falkenberg. Sämst har det gått för Långås bär.

Redan en halvtimme innan öppningsda­gs klockan 14 stod cirka 150 jordgubbss­uktande personer i kö redo att sätta igång med plockandet.

– Jag tror att jag har varit här sedan den första säsongen 1993. Om här finns bär åker jag hit, för här är bäst, säger Randi Hammer under gassande sol, medan hon fyller upp sin pappåse med jordgubbar.

Trots en kall vår med mycket frost ser jordgubbss­äsongen lovande ut. Åtminstone på Munkagårds bär i Morup och på Stora Berg Självplock utanför Slöinge.

– Det ser ut som att det är mycket bär på gång, men det vet man inte förrän man kommer i mål. Kommer det en hagelskur kan allt gå förlorat, säger Munkagårds bärs delägare Rebecka Andersson.

Priset för självplock­sjordgubba­rna har dock gått upp några kronor jämfört med i fjol.

– Ett kilogram ligger på 42 kronor. I fjol tog vi 38 kronor, säger hon.

För Lars-göran Eriksson och hans son Klas på Långås bär har jordgubbss­äsongen sett desto sämre ut. På grund av detta har de inte kommit igång med självplock­ningen ännu.

– Det har varit knapert med bär i år för oss. Det är tråkigt och de som förlorar mest på det här är vi själva. Men det är klart att det är jobbigt för folk om de inte vet om de får tillräckli­gt med jordgubbar inför midsommar, säger han.

Deras jordgubbar kostar i dagsläget mellan 45 och 50 kronor. Till midsommar ökar priset med uppemot tio kronor per liter.

– Efterfråga­n är ju större. Då är vi inte dummare än att vi tar lite mer betalt, säger Lars-göran Eriksson.

Hallands bär har satsat ordentligt de senaste två åren på sitt självplock Stora Berg mellan Slöinge och Getinge.

– Vi satte igång 4 juni och här är god tillgång på jordgubbar till midsommar. Vi har haft en ganska normal skörd, säger Per-olof Nilsson, delägare i Hallands bär.

Priset för deras jordgubbar kostar i dag 40 kronor i butiken, men han tror att det kommer stiga ytterligar­e fem till tio kronor under midsommarh­elgen.

– Väljer du att plocka själv betalar du ungefär hälften av det, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden