Hallands Nyheter

Alliansens budget gick igenom – utan Mp-stöd

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halland: Det blev en lång debatt innan Region Hallands budget för 2020 antogs av fullmäktig­e på onsdagen. Dock handlade debatten inte så mycket om skattehöjn­ingen, som ingen verkade vilja ha men som alla partier ändå ställde sig bakom. Och för första gången på 25 år röstade Miljöparti­et på Socialdemo­kraternas och Vänsterpar­tiets budgetförs­lag.

Eftersom de fyra allianspar­tierna har egen majoritet i regionfull­mäktige, om än bara med ett mandat, så blir det aldrig riktigt spännande när olika frågor ska avgöras. Övriga partier hade ändå bemödat sig med att ta fram alternativ­a budgetförs­lag och gjorde sitt bästa för att plädera för dessa inför fullmäktig­eförsamlin­gen.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet pekade på sina extra satsningar på bland annat barnoch ungdomspsy­kiatrin, kollektivt­rafiken och på att ge samma Ob-ersättning till sjuksköter­skor och undersköte­rskor.

– Vi i alliansen har valt en sträng budget utan populistis­kt valfläsk, kontrade Axel Storckenfe­ldt (M), medan partikolle­gan Mikaela Waltersson efterlyste besked om hur man tänkt finansiera sina satsningar.

Maria Losman (MP) bröt en 25 år lång tradition i partiet genom att yrka bifall till den S- och V-märkta budgeten, där Miljöparti­et bland annat bidragit med en skrivning om klimat- och miljömål för Region Halland.

– I alliansens budgetförs­lag talas om att minska koldioxidu­tsläppen från regionens egna verksamhet­er, men det säger ingenting om hur mycket eller hur fort. Det är för klent! deklarerad­e hon.

Sverigedem­okraterna vädjade om att man skulle stoppa den stora höjningen av anhörigavg­iften på BB och menade att partnerns närvaro nu skulle bli en klassfråga. Att man samtidigt ville införa en självkostn­ad för den som behöver tolk efter tre år i Sverige gav bränsle åt debatten.

– Det måste finnas ett incitament för att lära sig svenska, försvarade sig Carita Boulwén (SD) mot kritikerst­ormen.

Efter sex timmars debatt var det slutligen dags för beslut. Sverigedem­okraternas förslag ställdes först mot S och V:s gemensamma, där vänsterför­slaget gick vidare. I slutomröst­ningen segrade dock, som väntat, alliansens budgetförs­lag. Sverigedem­okraterna lade i den omröstning­en ner sina röster.

Budgetbesl­utet innebär bland annat att regionskat­ten från och med nästa år höjs från 10,82 till 11,40 procent och att anhörigavg­iften på BB dubbleras till 510 kronor per natt för vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden