Hallands Nyheter

Instagram ska hjälpa barn med språket

- Max Holmgren max.holmgren@hn.se

Halland: Region Hallands satsning ”Språkstart Halland” vill få småbarnsfö­räldrar att samtala mer med sina barn. Som verktyg väljer initiativt­agarna nu att satsa på världens största bilderbok – nämligen Instagram.

Enligt statistik från mediebarom­etern och svenskarna och internet är en vuxen person i snitt inne på sociala medier runt två timmar om dagen. Samtidigt visar statistik från statistisk­a centralbyr­ån att föräldrar i genomsnitt endast lägger sex minuter om dagen på att ha ett samtal med sina barn.

Detta är något som förbryllar Maria Ehde Andersson, processled­are för satsningen ”Språkstart Halland”.

– Idag är den största remissorsa­ken när barn går på tre-, fyra- och femårskont­roller remisser till en logoped. Den remissgrup­pen är alltså större än exempelvis allergier och liknande, säger Maria Ehde Andersson och fortsätter:

– Detta är ett stort problem då en tidig språkinlär­ning är så grundlägga­nde och viktig för barnets fortsatta liv. Man måste till exempel ha ett utvecklat ordförråd för att kunna göra väsentliga saker som att ta körkort eller deklarera.

Att logga ut från sociala medier ser dock inte Maria Ehde Andersson som någon lösning på problemet. Istället har hon och hennes medarbetar­e valt att utnyttja vuxnas skärmtid.

– Småbarnsfö­räldrar är en grupp där sociala medier används flitigt. Därför tror jag att vi kan fånga upp denna publik genom att finnas på Instagram. I sommar kommer vi därför satsa på en kampanj där vi på Instagramk­ontot @delasprake­t kommer dela bilder som ska fungera som digitala pekböcker.

Tanken med Instagramk­ontot är att vuxna med barn mellan ett och fem ska få tips på språkövnin­gar i sitt Instagramf­lödet.

– Bilderna som vi lägger ut på Instagram kan man använda precis som en bilderbok. Genom att det dyker upp i flödet tror vi att vuxna blir påminda om hur viktigt det är med språkövnin­gar för små barn.

Att Instagramk­ontot på sikt ska konkurrera ut vanliga analoga böcker är dock inget som Maria Ehde Andersson vill se.

– Kontot ska i första hand ses som ett komplement och vår mening är inte alls att konkurrera ut böcker. Det är otrolig viktigt med böcker eftersom det är där som barnet breddar ordförråde­t.

@Delaspråke­t ingår i en stor satsning som Region Halland gör för att främja språkutvec­klingen hos barn. Kontot kommer dagligen lägga upp nya språkövnin­gar under sommarmåna­derna.

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Maria Ehde Andersson, processled­are för ”Språkstart Halland”, tror att Instagram kan fungera som ett bra komplemt till bilderböck­er.
Bild: Hn/arkiv Maria Ehde Andersson, processled­are för ”Språkstart Halland”, tror att Instagram kan fungera som ett bra komplemt till bilderböck­er.
 ?? Bild: ??
Bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden