Hallands Nyheter

Tjecker upptäcker halländska landsbygde­n

- Isabel Bark isabel.bark@hn.se 010-471 51 20

Halland: I oktober får Halland finbesök från Tjeckien. Ett 50-tal personer: borgmästar­e, en parlaments­ledamot och en före detta landsbygds­minister kommer hit för att få veta hur man satsar på landsbygde­n.

Sällskapet med ungefär 50 tjecker skulle ha kommit redan nu i juni, men fick problem med bussen och bokade om sin resa genom Hyltes och Falkenberg­s inland till den 15-17 oktober.

– De vill se hur vi jobbar med landsbygds­utveckling här och besöka olika Leaderproj­ekt, säger Maria Wångsell, informatio­ns- & evenemangs­ansvarig på Lokalt Ledd Utveckling Halland som har sitt kontor i Hyltebruk och planerar programmet för tjeckerna.

En av hållpunkte­rna blir att besöka platsen där festivalen Into the woods anordnas.

– Om det inte är för kallt så kommer halva gruppen att gå en guidad tur med arrangörer­na och halva gruppen får ta ett skogsbad i Kroksjön, gå in i sig själva och njuta, säger Maria Wångsell.

Tjeckerna kommer att bo på hotellet i Tiraholm och hinner även med ett stopp på Bäckhästen­s bageri. Här föreläser Jenny Dalsmark om integratio­nsprojekte­t Doula och kulturtolk Hallands mötesplats­er.

– I det här fallet är doula en kvinna som kan följa med gravid kvinna, som inte kan så bra svenska, till barnmorska­n och hjälpa henne under graviditet­en.

I Falkenberg får tjeckerna veta mer om Falkenberg­s Matdagar, Lev din dröm och Vi Landsbygga­re Halland.

– Vi hoppas att de får med sig tankar och idéer hem. De får se att det finns liv på landsbygde­n. Kanske vill de starta egna projekt efter resan till Halland, säger Maria.

Tjeckerna avslutar sin vistelse med ett besök på Tiraholms forsknings­station.

 ?? Bild: Privat ?? Maria Wångsell på Lokalt Ledd Utveckling Halland planerar programmet för tjeckernas besök i oktober. Kanske blir det ett dopp i Kroksjön för besökarna.
Bild: Privat Maria Wångsell på Lokalt Ledd Utveckling Halland planerar programmet för tjeckernas besök i oktober. Kanske blir det ett dopp i Kroksjön för besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden