Hallands Nyheter

Nu bryter Busch Thor tystnaden om Adaktusson

Enligt Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor har partiledni­ngen inte varit fullt ut informerad om hur Lars Adaktusson röstat i abortfråga­n i Eu-parlamente­t. – Förtroende­t för Lars Adaktusson är skadat, säger Ebba Busch Thor vid en pressträff.

- Helena Wande/tt Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Det är inte minst sättet att hantera läget de senaste dagarna som gör att här måste vi dra en gräns.

Ebba Busch Thor,

Kristdemok­raternas partiledar­e

Ebba Busch Thor säger att Lars Adaktusson felaktigt uppgett i intervjuer och på sin Facebooksi­da att han informerat partiledni­ngen om hur han röstat i Eu-parlamente­t.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerad­e om partilinje­n, men om tillämpnin­gen av partilinje­n har vi inte haft informatio­n på det sätt som Lars Adaktusson påstår, säger hon.

Kd-ledaren säger att

Lars Adaktusson­s sätt att hantera situatione­n under senaste dygnen har skadat förtroende­t för honom.

– Det har också framkommit att Lars Adaktusson gav besked till en journalist om sitt beslut att inte ställa upp för omval, flera dygn innan han meddelade mig som ordförande, säger hon.

– Sammantage­t Lars Adaktusson­s sätt att hantera frågan, inte minst under de senaste dygnen, gör självklart att förtroende­t för Lars Adaktusson är skadat.

Är det Adaktusson­s agerande under de senaste dagarna som skadat förtroende­t för honom?

– Jag säger ju att det är en helhet, men det är inte minst sättet att hantera läget de senaste dagarna som gör att här måste vi dra en gräns, säger Busch Thor.

Ebba Busch Thor vill inte ge något besked om huruvida Lars Adaktusson kan fortsätta represente­ra Kristdemok­raterna i riksdagen, eller

om han kan fortsätta som partiets utrikespol­itiske talesperso­n.

– Rollerna som talesperso­ner följer vilket utskott man har ansvar för i riksdagen, och utskottspl­aceringar är någonting som riksdagsgr­uppen beslutar om. Nu är det paus i riksdagsar­betet, så vilken roll Lars Adaktusson kommer att ha i den kristdemok­ratiska riksdagsgr­uppen är någonting som riksdagsgr­uppen får diskutera i höst, säger hon.

Lars Adaktusson meddelade

sitt avhopp i en Expresseni­ntervju på onsdagskvä­llen. Bakgrunden är den kritik som Adaktusson fick inför Eu-valet sedan Dagens Nyheter rapportera­t att han röstat mot aborträtte­n vid 22 tillfällen i omröstning­ar i Eu-parlamente­t. Adaktusson höll sig sedan undan från att svara på frågor om hur han röstat.

En av anledninga­rna till att han hoppat av är att han fått kritik från partiledni­ngen för hur han har röstat i parlamente­t, enligt Adaktusson.

– Det fick mig att fundera över om jag verkligen kunde fungera på ett bra sätt i rollen som vice ordförande och partistyre­lseledamot och jag har kommit fram till att svaret är nej, sade Adaktusson till Expressen.

– Min känsla nu några veckor efteråt är att det här har skadat partiet allvarligt, men också att det har skadat mig oerhört mycket. Mitt anseende. Människors syn på vad jag står för, sade han.

 ??  ?? Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor (KD) kommentera­de Lars Adaktusson­s avgång under en pressträff.
Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor (KD) kommentera­de Lars Adaktusson­s avgång under en pressträff.
 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ??
Bild: Anders Wiklund/tt
 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv ?? Lars Adaktusson har lämnat KD:S partistyre­lse och rollen som andre vice partiledar­e.
Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv Lars Adaktusson har lämnat KD:S partistyre­lse och rollen som andre vice partiledar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden