Hallands Nyheter

Adaktusson: Förstår inte vad Ebba syftar på

- Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Lars Adaktusson säger att han visst har informerat partistyre­lsen om hur han röstat i Eu-parlamente­t, som ett svar på Kd-ledarens påstående att så inte har skett.

– Jag blir väldigt förvånad, säger Adaktusson till TT.

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor säger att Lars Adaktusson felaktigt har uppgett att han informerat partistyre­lsen om hur han röstat i Eu-parlamente­t under sin tid som Eu-parlamenta­riker. Frågan blev aktuell sedan Dagens Nyheter rapportera­t att han röstat mot aborträtte­n vid 22 tillfällen.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerad­e om partilinje­n, men om tilllämpni­ngen av partilinje­n har vi inte haft informatio­n på det sätt som Lars Adaktusson påstår, säger Busch Thor.

Men Adaktusson står på sig. Han säger att informatio­nen har nått partistyre­lsen och att rapportern­a finns arkiverade.

– Jag förstår faktiskt inte riktigt vad Ebba syftar på när det gäller detta, för det är väldigt lätt att dokumenter­a vad jag har gjort, säger Adaktusson.

– Det är bara att plocka fram och titta på det. När det gäller rapportern­a till partistyre­lsen började de varje månad från och med hösten 2015. Både när det gäller subsidiari­tetsrappor­terna och rapportern­a till partistyre­lsen finns det inte någon tvekan. De finns där, säger han.

Han säger också att han förvånades över att Ebba Busch Thor kallade till pressträff för att diskutera hans agerande.

– Jag blir väldigt förvånad när hon kallar till pressträff för att kritisera en partivän och medarbetar­e, det är en något ovanlig åtgärd tycker jag, säger han.

Lars Adaktusson vill fortsätta att represente­ra Kristdemok­raterna i riksdagen och även behålla sin roll som partiets utrikespol­itiske talesperso­n, samtidigt som han betonar att beslutet inte är hans.

– Jag har sagt vad min önskan är, och det är att fortsätta som riksdagsle­damot och utrikespol­itisk talesperso­n.

Adaktusson säger vidare att han vill att han och Busch Thor ska kunna samarbeta på ett bra och konstrukti­vt sätt även fortsättni­ngsvis.

– Jag sträcker gärna ut en hand, och jag tycker att vi har haft väldigt goda relationer.

Har ditt sätt att hantera frågan skadat partiet?

– Om du menar det som har hänt i dag och i går, det har jag svårt att tänka mig. Det enda som jag har gjort är att fatta ett beslut om att inte kandidera igen, sedan har jag angett skälen till det utan att varken kritisera Ebba eller någon annan, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden