Hallands Nyheter

Kartläggni­ng visar att miljörepor­trar mördas och hotas

- Ola Westerberg/tt

Sedan 2009 har minst 13 journalist­er, troligen betydligt fler, mördats i världen när de har granskat miljöfrågo­r. Nu svarar ett internatio­nellt mediesamar­bete med att fullfölja avslöjande­n som tidigare inte har kunnat publiceras.

”De tystade journalist­erna, men de kan inte tysta rapporteri­ngen”. Så lyder mottot för Forbidden Stories , ett nätverk av journalist­er som tar vid när andra kollegor mördas, fängslas, censureras eller hotas och på så vis förhindras att rapportera.

I det senaste projektet, Grönt blod, har 40 journalist­er från medier i 15 länder, bland dem svenska TT, samarbetat för att avslöja allvarliga missförhål­landen kring gruvbrytni­ng i tre länder: Indien, Tanzania och Guatemala. Uppgifter om miljöförst­öring, korruption, rättsliga övergrepp, mord och våldtäkter kommer nu därför upp i ljuset.

I norra Indien brändes journalist­en Jagendra Singh till döds 2015 sedan han avslöjat en mäktig politikers misstänkta band till den maffia som illegalt bryter sand från flodbankar. I södra Indien har i sin tur reportern Sandhya Ravishanka­r förtalats, hotats och stämts sedan hon granskat olaglig sandbrytni­ng på stränder.

I Guatemala fotografer­ade journalist­en Carlos Choc när polis sköt ihjäl en fiskare vid en protest mot en nickelgruv­a ägd av det rysk-schweizisk­a gruvbolage­t Solway. Gruvan misstänks förgifta miljön vid samhället El Estor. Choc tvingades gå under jorden när åklagare påstod att han uppviglat till våld.

Och i Tanzania har ett dussin journalist­er gripits, hotats eller censurerat­s av myndighete­rna när de försökt granska guldgruvan North Mara, vars majoritets­ägare är den kanadensis­ka gruvjätten Barrick Gold. Här misstänks mord och våldtäkter på lokalbefol­kning ha begåtts av säkerhetsp­ersonal och polis, och miljöförst­öring har dokumenter­ats.

Utöver de 13 miljögrans­kande journalist­er som mördats, utreder den internatio­nella journalist­organisati­onen CPJ 16 ytterligar­e misstänkta dödsfall.

– De flesta journalist­er som utstår sådana svårighete­r är verksamma i Latinameri­ka, Asien och Afrika. Ofta handlar det om sådant som utspelar sig på avlägsna platser, säger Eric Freedman, professor i journalist­ik vid Michigan State-universite­tet i USA, som forskat om miljöjourn­alistik.

Kombinatio­nen ekonomisk utveckling och naturresur­ser, som såväl rik som fattig vill åt, kan vara explosiv.

–I utveckling­sländer där människor är beroende av naturresur­ser, och om de naturresur­serna är väldigt värdefulla för industrin eller staten, så kan det skapa en mycket farlig situation för journalist­er som granskar utvinninge­n, säger Meaghan Parker, chef för miljöjourn­alistorgan­isationen SEJ i USA.

När journalist­er tar sig an miljöfrågo­r rapportera­r de ofta om företag eller korrupta aktörer som är i total allians med myndighete­rna, påpekar Bruce Shapiro vid journalist­utbildning­en på Columbia-universite­tet i New York.

– Det innebär att deras fiender är några av världens farligaste människor, och jag har svårt att komma på någon annan kategori grävande reportrar än miljöjourn­alister som dagligdags har att göra med så pass farliga aktörer.

 ?? Bild: Forbidden Stories/tt ?? Journalist­en Carlos Choc i Guatemala tvingades gå under jorden sedan han fotografer­at fiskaren Carlos Maaz död.
Bild: Forbidden Stories/tt Journalist­en Carlos Choc i Guatemala tvingades gå under jorden sedan han fotografer­at fiskaren Carlos Maaz död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden