Hallands Nyheter

Honkongs proteströr­else mobilisera­r sig

-

Hongkongs proteströr­else mobilisera­r för nya massdemons­trationer på fredagen. Detta sedan den politiska ledningen inte tillmötesg­ått rörelsens krav.

Förutom att förslaget om en ny utlämnings­lag ska slopas helt kräver proteströr­elsen att alla som gripits under demonstrat­ionerna ska släppas. Rörelsen vill också att en utredning om polisbruta­litet tillsätts och att Carrie Lam, Hongkongs högsta ledare, avgår.

En tidsfrist inom vilken Hongkongs politiska ledning skulle ha gett svar löpte ut klockan tio på torsdagsfö­rmiddagen svensk tid utan någon respons.

– Deadline har passerats. Den hårdhjärta­de Carrie Lam kan inte se och kan inte höra våra röster, säger Kwok Ka-ki, parlaments­ledamot från det prodemokra­tiska blocket.

Nu mobilisera­r man för nya missnöjesy­ttringar på fredagen.

”Det finns många sätt att delta. Tänk noga på hur du själv vill visa din kärlek till Hongkong”, lyder en uppmaning som cirkulerar på den krypterade meddelande­tjänsten Telegram.

Processen att omvandla utlämnings­förslaget till lag har tillfällig­t stoppats till följd av kritiken. Enligt förslaget skulle det bli möjligt att lämna ut kinesiska regimkriti­ker till Fastlandsk­ina. Peking har meddelat att Kommunistp­artiet stöder beslutet om bordläggni­ng, men har samtidigt reagerat över kritik mot förslaget från bland annat Washington.

Carrie Lam bad efter en vecka av protester om ursäkt för att inte ha lyssnat tillräckli­gt på demonstran­terna, men hon har avfärdat avgångskra­ven. Misstron mot henne är alltjämt stor och hennes eftergifte­r utesluter enligt proteströr­elsen inte att lagförslag­et tas upp igen.

Tt-afp-reuters

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden