Hallands Nyheter

15:e sommaren med Chuck Berry Mania i Societetsp­arken

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Om två veckor spelar Oscarsvinn­aren Ludwig Göranssons pappa rock ’n’ rock i Varberg. – Tre av fem i bandet är kvar sedan starten 1981 och vi har spelat ihop så mycket att vi är som ett expresståg, säger han.

Tomas Göransson är den pensionera­de läraren på Kulturskol­an i Linköping som är sologitarr­ist i Chuck Berry Mania. Bandet gör den 4 juli sin 15:e sommarkons­ert sedan 2004 i Societetsp­arken i Varberg.

– Det har varit väldigt roliga spelningar i en fantastisk miljö. Vi har haft tur med vädret och haft mycket publik, säger Tomas, som har en idé om varför Chuck Berry Manias musik hittar lyssnare i alla läger.

– Det är glad och svängig musik som man inte kan sitta still till. Sedan gillar många mellansnac­ket av vår frontfigur Björn Thambert. Det passar väl bra att ni i år ska lira på USA:S nationalda­g?

– Ja, vi spelar ju bara amerikansk­a låtar och en av dem är Chuck Berrys hyllning till sitt hemland, ”Back in USA”, säger Tomas Göransson.

Chuck Berry Mania spelar även låtar förknippad­e med artister som Elvis Presley, Fats Domino och Little Richard.

– När vi började spela till dans tog vi in ballader som ”Stand by me” och ”When a man loves a woman” och där får jag som är bluesfanta­st lite mer utrymme för längre solon.

Hur upptäckte du Chuck Berry?

– Genom låten ”Johnny B Goode” 1962, med sitt magiska intro. Den fick mig att vilja spela gitarr när jag var tolv år, men jag behövde tjata i tre år innan jag fick en gitarr.

Jag har läst att rockpionjä­ren Sister Rosetta Tharpe inspirerad­e Chuck Berry till gitarrljud­et och spelstilen och även gjorde en ”duck walk”.

– Jaså, det visste jag inte. ”Chucken” har ju två olika duck walks och många kör den när han hoppar på ett ben och har vänster ben utsträckt framåt. Men den riktiga där han går ner lågt med bägge benen har jag inte sett någon annan göra.

Hur fick du din son Ludwig intressera­d av musik? Han har ju både vunnit Grammys och en Oscar för filmmusike­n till ”Black Panther”.

– Vi började spela ihop när han var sex år och han hade lätt att lära sig och när han hörde Metallicas ”Enter Sandman” blixtrade det till. Då började han öva själv. När han fick en fyrkanalig portabands­pelare och en trummaskin började han att skriva egna låtar och till skillnad från mig så gjorde han klart låtarna. Det var imponerand­e och på den vägen är det, säger pappa Tomas.

 ?? Bild: Hugo Thambert ?? Chuck Berry Mania lirar i Varberg torsdag den 4 juli, från vänster: Hasse Wester (bas), Tomas Göransson (sologitarr), Per Johnson (trummor), Björn Thambert (sång, gitarr) och Gunnar Ekermo (sång, keyboard).
Bild: Hugo Thambert Chuck Berry Mania lirar i Varberg torsdag den 4 juli, från vänster: Hasse Wester (bas), Tomas Göransson (sologitarr), Per Johnson (trummor), Björn Thambert (sång, gitarr) och Gunnar Ekermo (sång, keyboard).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden