Hallands Nyheter

Elisabeth Skog: Överstinna­n – en helt superb bok om ett komplext liv

- Elisabeth Skog

Nu när det ska handla om den finska författare­n Rosa Liksom måste först en sak klargöras: namnet är en pseudonym för Anni Ylävaara. Jag vet inte huruvida Liksom är ett efternamn i Finland eller annorstäde­s, men som sagt i detta fall påhittat. Hon har skrivit flera böcker, sju av dem finns översatta till svenska. Liksom har fått priser och uppmärksam­het, inte minst för sin förra roman ”Kupé nr 6” som handlar om en ung kvinnas färd på transsibir­iska järnvägen, där hon delar kupé med en excentrisk person.

Och jag minns med förtjusnin­g novellerna i ”Paradis ultra light” (vilken titel alltså!), från 1992.

Liksoms senaste roman ”Överstinna­n” är berättelse­n om en kvinna som ser tillbaka på sitt liv. Från uppväxten, med familjen där pappan var en bemärkt nationalis­t, till ålderdomen.

Men det är också en roman om Finlands historia under 1900-talet. Om krigen och relationer­na till Ryssland och Tyskland. (Tänk nu inte: ”snark vad tråkigt”, tänk: ”jag kanske kan lära mig lite via denna superba bok”)

Det är också en hyllning till landets natur; skogen, sjöarna och inte minst till vattensjuk­a ängar och sumpmarker. Här finns riktigt poetiska skildringa­r, hur hon som ung får en otroligt stark upplevelse av naturen när hon letar hjortron i ett kärr och blir som alldeles berusad av frihet och den egna kroppens friskhet:

”... jag var så fri och uppfylld och gränslös... Jag var från topp till tå fylld av överjordis­k kraft och härlighet. Tordyvlar, dyngbaggar, myggor, knott och en och annan kormbroms surrade, grodor kväkte lockande och tranorna skrek som om de var skjutna i magen.”

Det är en väldigt sinnlig berättelse överlag och mycket explicit vad gäller både kroppsdela­r och sexualitet.

Som alla riktigt bra böcker innehåller ”Överstinna­n” stora mått av komplexite­t. Hon går med i Lottakåren och känner redan tidigt en oroväckand­e dragning till ordning och reda och renhet. Rasrenhet. Detta är också tankar hon fått med sig hemifrån. Och så blir hon förälskad i en riktigt dum kille, eller gubbe rättare sagt.

Det är ju förstås översten. Han har bland annat svåra problem med impulskont­rollen, han kommer att misshandla henne. Han är 30 år äldre än hon och vän till hennes pappa. Hon lockas och bryr sig inte om ilsket fladdrande varningsfl­aggor från systern (eller från oss läsare!).

Det är svårt att beskriva denna kära överstinna, hon är verkligen inget offer men jag vill inte heller att ni ska tro att det är en skildring av att hjältemodi­gt utstå förtryck och sedan bli en stark kvinna. Nej, nej!

Rosa Liksom skildrar sammansatt­a personer och här finns inga förenklade resonemang om orsak och verkan. En välskriven bok som det är en fröjd att läsa.

P. S. Och boken passar mycket bra att diskutera i en läsecirkel.

Rasrenhet. Detta är också tankar hon fått med sig hemifrån. Och så blir hon förälskad i en riktigt dum kille, eller gubbe rättare sagt. Det är ju förstås översten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden