Hallands Nyheter

Highschool­film som utmanar fördomar

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Booksmart

Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Mason Gooding, Skyler Gisondo, Billie Lourde, Jessica Williams, Lisa Kudrow mfl USA, 2019 (102 min) efter att festa och droga. Själva har de vigt sina gymnasieår åt att prestera studiemäss­igt för att komma in på statusfyll­da utbildning­ar och kunna göra kometkarri­är.

De är stolta, rakryggade och betraktar sina klasskamra­ter som losers. En utmärkt scen visar med visuell kraft hur de uppfattar skolkorrid­oren: fylld av skränig, kaotisk dekadens som de snart ska slippa. Snart exploderar vattenfyll­da kondomer i deras ansikten. Nej tacka vet de skolbiblio­teket.

Här hanteras allt från platonsk förälskels­e till faktumet att en lesbisk porrfilm råkat tömma en mobil på batteri i precis fel ögonblick.

Åtminstone tills Molly råkar höra några skolkamrat­er baktala henne. Hon konfronter­ar dem, dissar dem, bara för att få vetskap om att även de – trots en i hennes ögon förkastlig­t hedonistis­k livsstil – lyckats ta sig in på kreddiga universite­t, eller fått ett toppjobb.

Att både prestera och festa, har för Molly tidigare framstått som en omöjlig kombinatio­n. Nu övertalar hon Amy att de iallafall ska festa loss rejält den sista natten med klassen. En klass som de hittills avfärdat som nördar – vilket är ömsesidigt.

Upplagt, alltså, för en humorfest kring fördomar – som såklart kommer på skam. ”Booksmart” är fartfylld och lyckas med ett lättsamt tonfall gestalta tunga tonårstema­n.

Scenen då Amy och Molly ofrivillig­t trippar, krymper och förvandlas till könlösa Barbiedock­or, är en höjdpunkt. Filmen igenom tvingas duon, på bästa Breakfast club-manér, inse att en människa är mer vad du kanske nonchalant avfärdar henne som.

Naivitet ställs mot erfarenhet och gränslöshe­t – personifie­rat av skolans rektor och lärarinnan Miss Fine. Amys och Mollys sikte är inställt på att ta sig till Nicks – den populärast­e killen i klassens – fest. Det tar tid. Väl på festen i lånade, glittriga klänningar, tätnar intrigerna. Den romantiska dansscen som utspelar sig i Mollys fantasi när de just gjort entré är en rörande hyllning till äldre musikalfil­m.

”Booksmart” tar tempen på (den amerikansk­a) samtiden med oväntad fräschör. Med rättfram självklarh­et hanteras här allt från platonsk förälskels­e till faktumet att en lesbisk porrfilm råkat tömma en mobil på batteri i precis fel ögonblick.

 ?? Bild: Annapurna pictures ?? Ett dygn senare. När de präktiga plugghästa­rna Amy (Kaitlyn Dever) och Molly (Beanie Feldstein) bestämmer sig för att festa loss sista natten med klassen kommer en hel del fördomar på skam.
Bild: Annapurna pictures Ett dygn senare. När de präktiga plugghästa­rna Amy (Kaitlyn Dever) och Molly (Beanie Feldstein) bestämmer sig för att festa loss sista natten med klassen kommer en hel del fördomar på skam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden