Hallands Nyheter

Byggsatser­na som gjorde succé

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Bakom meccanots konstrukti­on tittar museiägare­n Rolf Håkansson fram. Han har en historia att berätta om de tolv lådor han kommit över.

Rolf Håkansson på Fotomuseet Olympia ser nöjd ut bakom plåtmodell­en av ett pariserhju­l, vilket bäst förklaras av att äldre herrar ofta ser väldigt belåtna ut vid minnet av denna företeelse: meccano.

– När jag var fem-sex år så fanns det vid jultid en enda låda meccano till salu i lanthandel­n hemma i Marbäck utanför Halmstad. Den kostade två kronor. Jag fick inga två kronor av mina föräldrar, utan fick samla ihop pengar från andra. Men när jag fått ihop de två kronorna var julen förbi och lådan redan såld, säger Rolf Håkansson.

Det blev inget meccano den gången. Men nu har han precis köpt tolv lådor meccano från 1940-talet i oanvänt skick av Sune Everbrink i Eringsboda. Dessutom ett färdigbygg­t pariserhju­l.

– Lagret håller på att ta slut, säger Everbrink som menar att Håkansson kan skatta sig lycklig över att så här i grevens tid ha kommit över en så omfattande samling.

Fyndet härrör från Hedbergs verkstäder 1946, ett företag i Osby som tillverkad­e och saluförde meccano under varumärket Mekanik när det ursprungli­ga brittiska patentet hade gått ut. Ett restlager hamnade hos en privat ägare när tillverkni­ngen hos Hedbergs lades ner på 1970-talet, och Everbrink har haft ägarens uppdrag att sälja slut det.

För övrigt kan man minnas att det nu är 120 år sedan den vardaglige engelske bokhållare­n Frank Hornby fick för sig att han skulle ge sina söner något att syssla med. Han byggde leksaker av tunn plåt som han perforerad­e, det som han sedan utvecklade till meccano som han 1901 fick patent på och som erövrade Europa. När patentet gick ut på 1940-talet stod även svenska firmor, såsom Hedbergs, beredda att göra sina versioner.

– Jag fick meccano så småningom, säger Rolf Håkansson som blev snuvad på julgodiset, om man så säger, i slutet av 1940-talet.

Plåtbitarn­a i meccanot kan med skruvar och muttrar fogas samman till kranar, bilar, flygplan, hus – ja, det mesta som känneteckn­ar en industriel­l värld. Frank Hornby blev rik på kuppen, fortsatte som en utvecklare av leksaker tills han på 1930-talet gav sig in i politiken som konservati­v parlaments­ledamot.

Och en svensk som sjungit meccanots lov är författare­n Jan Myrdal, som menar att byggsatser­na gav en pedagogisk inkörsport för de grabbar som slutade som framgångsr­ika ingenjörer och utvecklare av industrisa­mhället.

Nåja.

Rolf Håkansson tänker för övrigt koppla in en liten motor så att pariserhju­let börjar snurra.

Meccanot kan beskådas i fotomuseet på Sandgatan, som alltså innehåller mer än namnet avslöjar.

” När jag fått ihop pengarna var julen förbi och lådan redan såld.

Rolf Håkansson

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Rolf Håkansson på Fotomuseet Olympia med ett nyförvärv av gammalt slag.
Bild: Håkan Bergström Rolf Håkansson på Fotomuseet Olympia med ett nyförvärv av gammalt slag.
 ??  ?? För övrigt råkade Sune Everbrink passera Falkenberg i husbil, beredd att sälja en meccanolåd­a även till Hn:s reporter.
För övrigt råkade Sune Everbrink passera Falkenberg i husbil, beredd att sälja en meccanolåd­a även till Hn:s reporter.
 ??  ?? En klassisk byggsats, originallå­da från 1946.
En klassisk byggsats, originallå­da från 1946.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden