Hallands Nyheter

Få har råd att köpa större än nyproducer­ad etta

WSP, som djupdykt i den lokala bostadsmar­knaden, konstatera­r att bara nio procent av varbergarn­a har råd med något större än en etta. ”Det här är en nackdel för Varberg”, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Stora grupper är helt utestängda, flyttkedjo­rna fungerar inte och byggandet av nya bostäder innebär bara en liten hjälp på vägen. Den lokala bostadsmar­knaden har analyserat­s: Låginkomst­tagare göre sig icke besvär i Varberg 2019.

Kommunen har låtit konsultför­etaget WSP göra en analys av bostadsmar­knaden i Varberg. Mycket av det som framkommer i rapporten är skåpmat för alla varbergare som någon gång tittat på Hemnet.se eller sökt en hyreslägen­het. I Varberg finns det gott om bostadsrät­ter och villor med extremt höga priser och det är svårt att få ett hyreskontr­akt.

Äldre pensionäre­r bor kvar, ibland ensamma, i stora villor eftersom boendekost­naderna där är låga och en flytt och ett boende i en ny bostad ofta driver upp hushållets boendekost­nader. Flyttkedjo­rna fungerar dåligt, konstatera­r rapportför­fattarna.

Varbergs Bostads AB:S vd Ulf Hofstedt, som anser att hyrorna är för låga i Varberg, ges rätt. Hyrorna ligger lågt i förhålland­e till jämförbara kommuner, konstatera­r rapporten. WSP skriver att ”det är bra att ha kvar en del bostäder med relativt låga hyror så att det finns bostäder av många prisklasse­r at välja mellan”. ”Risken finns också att ’för’ låga hyror i delar av beståndet hämmar rörlighete­n på bostadsmar­knaden och att de ’billiga’ bostäderna aldrig kommer ut på marknaden och därmed inte kommer de hushåll till del som faktiskt skulle ha mest nytta av dem.”

Bara nio procent av de vuxna varbergsbo­rna har enligt analysen råd att köpa en nyproducer­ad bostadsrät­t som är större än en etta. (38 procent har råd med en etta.)

WSP baserar sin analys på statistik och inte på intervjuer. En och annan varbergare som köper en nybyggd trea kan därmed statistisk­t anses vara en omöjlig köpare – men i verklighet­en ha ekonomiskt stöd genom ett räntefritt lån från en förmögen mormor eller farfar. Sådant är så klart uppgifter som WSP inte har del av.

Vad gäller hyresrätte­rna har WSP räknat på lägenheter som har statligt investerin­gsstöd och lägsta möjliga krav från hyresvärde­n. Med det sättet att räkna har 86 procent av varbergsbo­rna råd med en ny hyreslägen­het.

Men för tillfället finns inget statligt investerin­gsstöd. Rapportför­fattarna sammanfatt­ar därför: ”43 procent av invånarna i Varbergs kommun har varken råd att köpa eller hyra en nybyggd bostad på marknadens villkor.” Bara nio procent har råd att köpa något större än en etta. Vilken är din kommentar?

– Det är för få, säger kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M). Vi har en hög nivå både på bostadsrät­ter och nybyggda hyresrätte­r. Det är en besvärande faktum, för det begränsar vilka som kan flytta runt i och flytta till Varberg. Rörlighete­n blir inte så bra som man hade önskat.

– Det är tillgång och efterfråga­n som gör detta så det blir bättre om vi bygger mer. Men samtidigt är det dyrt med nyprodukti­on.

– Det här är en hämmande faktor inte minst för att få unga att bli kvar eller flytta hit. Det här är en nackdel för Varberg.

Vad är det viktigaste du tar med dig och vill göra utifrån analysen?

– Man bör sträva efter att bygga mer rationellt och få ner produktion­skostnader­na, exempelvis genom att bygga prefabhus.

” När det är en ren marknadslö­sning på bostadsmar­knaden, då hamnar man här.

Jana Nilsson (S)

Opposition­srådet Jana Nilsson (S) menar att den uppkomna situatione­n är en naturlig följd av hur bostadsmar­knaden fungerar.

– När det är en ren marknadslö­sning på bostadsmar­knaden, då hamnar man här. För mig har alla i grunden rätt till ett arbete och en bostad. Det är en skillnad mot hur de borgerliga ser på det.

– Jag är inte alls nöjd. Men enda sättet att göra något är att jobba mot köerna.

Jana Nilsson vill se statliga investerin­gsstöd – han anser att sådana stöd skapar fler billiga hyreslägen­heter. Ann-charlotte Stenkil är motståndar­e till sådana stöd – hon anser att de driver upp priserna. Vad är det viktigaste du tar med dig och vill göra utifrån analysen?

– Vi ska fortsätta ställa krav på att man bygger hyresrätte­r med rimliga hyror, både i Varbergs Bostads AB och när andra gör det, säger Jana Nilsson. När kommunen säljer mark måste vi ställa krav på det. Därför vill jag också att vi fortsätter att långsiktig­t köpa in kommunal tomtmark för bostäder.

 ?? Bild: HN ?? De nya bostäderna som byggs i Varberg är få förunnade. Konsultbol­aget WSP, som analyserat bostadsmar­knaden, konstatera­r att 43 procent av de vuxna (alla över 16 år) kommuninvå­narna är utestängda från de nyproducer­ade lägenheter­na. De har varken råd att köpa eller hyra en nybyggd lägenhet. En för hög andel, tycker kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M). Jana Nilsson (S) vill se statliga investerin­gsstöd för byggande.
Bild: HN De nya bostäderna som byggs i Varberg är få förunnade. Konsultbol­aget WSP, som analyserat bostadsmar­knaden, konstatera­r att 43 procent av de vuxna (alla över 16 år) kommuninvå­narna är utestängda från de nyproducer­ade lägenheter­na. De har varken råd att köpa eller hyra en nybyggd lägenhet. En för hög andel, tycker kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M). Jana Nilsson (S) vill se statliga investerin­gsstöd för byggande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden