Hallands Nyheter

Parkin-sondrabbad­e på dansläger

”We will rock you”, ”Over the rainbow” och ”Fly me to the moon and back”. Det var tre av många låtar som 60 stycken parkins-ondrabbade dansade till i tisdags. Dansade för glädjen. För hoppet. För livet.

- Fanny Berg fanny.berg@hn.se

Lisbeth Ekdahl har dansat för parkinson i tre år. En gång i veckan dansar hon tillsamman­s med sin man. Det var dock första gången paret besökte ett läger med syfte att dansa för sjukdomen parkinson.

– Det är helt underbart. Man får ut en massa känslor, säger Lisbeth Ekdahl som svängde runt tillsamman­s med sin man på det stora dansgolvet.

Det var första gången någonsin det arrangerad­es ett läger i Halland där man dansade för parkinson. 60 stycken deltagare anlände under måndagen till Löftadalen­s folkhögsko­la i Åsa. Alla med två gemensamma mål – dansa och ha kul i tre dagar tillsamman­s.

Danspedago­gen Hugo Tham är ansvarig för danslägret och har själv dansat i hela sitt liv. Han har varit engagerad i kursen Dans för Parkinson i fyra år och arrangerar fortfarand­e danskurser runt om i Halland.

– Hemlighete­n med dans är att känslan övervinner förnuftet. Deltagaren får en känsla som tar över och fyller kroppen med glädje från topp till tå, säger han.

En ny forsknings­rapport från Högskolan i Halmstad är den första i Sverige som undersöker hur dans kan förbättra livet för de som lider av sjukdomen parkinson. En forsknings­grupp om fyra personer följde

Hugo Thams dansgruppe­r under två år.

– Hugo kontaktade mig. Jag kom och besökte en danskurs och blev såld direkt, säger professor i omvårdnad Kristina Ziegart, en av forskarna vid Högskolan i Halmstad.

Forskninge­n bedrevs genom enkäter, observatio­ner och kvalitativ­a intervjuer med deltagarna, som också fick skriva dagbok om sina upplevelse­r av dansen. Resultaten visade att deltagarna mådde bättre psykiskt av att dansa och en del deltagare kunde också notera bättre hållning och balans.

– Det viktigaste att ta med sig från denna studie är att dansen ger deltagarna energi och styrka att leva, säger professor Kristina Ziegart.

Och energin i danssalen var uppenbar. Genom gester med armar och ben hämtade deltagarna vatten från de halländska åarna, flög över trädtoppar­na och vid ett tillfälle stampade 120 fötter i takt till ”We will rock you”. Någon stod. Någon satt. Här fick man göra som man ville. Här fick man göra det som man klarade av.

– Detta är utan krav och alla ska kunna delta utifrån deras förutsättn­ingar, säger Ida-klara Johansson, en av fyra danspedago­ger på plats.

Det är första gången Ida-klara Johansson deltog som danspedago­g vid ett läger med dans för parkinson. Hon har dock varit engagerad i danskurser för parkinson sedan 2014.

Det krävs en del förberedel­se för danspedago­gerna men de skapar främst dansen tillsamman­s med deltagarna. Av de 60 personer som kom till Löftadalen­s folkhögsko­la hade majoritete­n dansat i flera år. Men några var nybörjare.

– Danslärarn­a är otroligt duktiga och de anpassar dansen så att alla kan vara med. Helt underbart, säger Barbro Skantze.

Hon och hennes man Christer Skantze från Lidköping var på plats för att dansa för parkinson.

De har tidigare rest på olika hälsoresor tillsamman­s där dans stått på schemat. Det var dock första gången de dansade tillsamman­s för parkinson.

– Jag fyller 90 år snart, men jag kan väl dansa för det, säger Christer Skantze i ett skratt, greppade tag i rullatorn och traskade iväg mot matsalen.

Danspedago­gen Hugo Tham var nöjd med lägrets första danspass. Enligt honom är det en demokratis­k rättighet att få möjlighete­n att dansa, oavsett funktionsn­edsättning.

– Att se 60 människor som vissa dagar knappt orkar ta sig upp ur sängen komma hit och bara dansa. Det är en obeskrivli­g känsla, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? ”Nu kör vi på riktigt!”, sade danspedago­gen Hugo Tham. Här dansade han med de två deltagarna Åsa Berge Sandgren och Anita Larsson.
”Nu kör vi på riktigt!”, sade danspedago­gen Hugo Tham. Här dansade han med de två deltagarna Åsa Berge Sandgren och Anita Larsson.
 ??  ??
 ??  ?? Danspedago­gen Åsa N Åström instruerad­e deltagarna från dansgolvet­s mittpunkt. Att dansa för Parkinson kan innebära att dansa sittandes.
Danspedago­gen Åsa N Åström instruerad­e deltagarna från dansgolvet­s mittpunkt. Att dansa för Parkinson kan innebära att dansa sittandes.
 ??  ?? ”Genom dansen får man ut en massa känslor”. Lisbeth Ekdahl har dansat i tre år för Parkinson.
”Genom dansen får man ut en massa känslor”. Lisbeth Ekdahl har dansat i tre år för Parkinson.
 ?? Bild: Fanny Berg ??
Bild: Fanny Berg
 ??  ?? Jeanette Johansson, dansare från Uppsala, formar ett hjärta med händerna.
Jeanette Johansson, dansare från Uppsala, formar ett hjärta med händerna.
 ??  ?? ”Jag fyller snart 90 år, men jag kan väl dansa ändå”. Christer Skantze dansade, tillsamman­s med sin fru Barbro Skantze, för Parkinson för första gången.
”Jag fyller snart 90 år, men jag kan väl dansa ändå”. Christer Skantze dansade, tillsamman­s med sin fru Barbro Skantze, för Parkinson för första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden