Hallands Nyheter

Ordet är fritt: Tågvärdens primära uppgift ombord är säkerheten och komforten. Inte kvarglömda grejer.

- Peter Gyllander Hallandstr­afiken AB

Halland. Peter Freij i Öresundstå­gs styrelse berättar för resande hur han vill medverka till att göra tågresorna ”ännu bättre” (tidning från Öresundstå­g, juni 2019). Ja, du, Peter - det var ett djärvt påstående att era tågresor är bra överhuvudt­aget! Själv upplevde jag en mardröm.

När jag skulle av tåget i Varberg fick jag ett telefonsam­tal. Glädjande besked, jag blev antagen till TV programmet ”Vem vet mest”. Med mobilen i handen steg jag av vagnen och började vandra hem för att upptäcka att i min iver glömde jag väskan under sätet.

Jag sprang tillbaka, gjorde ett desperat försök att stoppa tåget och kunde bara se på hur det rullade iväg. En sprint till Hallandstr­afiken, där jag säkert får hjälp – nix, det blev bara en ointresser­ad fröken plus en mikroskopi­sk lapp med telefonnum­ret till hittegods. Hurra, då löser det sig – eller?

Ringer numret och lyssnar till den automatisk­a svararen: tjänsten öppnar klockan 11. Måndag hela veckan, I am on my own... Ringer min f.d. granne för att vädja att hämta väskan när tåget passerar Laholm. Grannen är i Norrvikens trädgårdar, men lämnar allt för att köra till Båstads station. I mellantid blev klockan 11 och en förbannad röst svarade på hittegods nummer. Nej, det gick inte att ringa tåget. Nej, det gick inte att göra någonting över huvud taget. Fylla i anmälan på Internet, vänta och be.

Besked från grannen: väskan lämnades i Halmstad. Yippi, tänker jag naivt. Ringer tillbaka den förbannade kvinnan, som helt sonika skriker på mig nu. Jag ber om numret till Halmstad. Nej, det finns inget nummer att få. Nej, det går inte att hämta väskan där. Den ska hämtas i Malmö. Numret till Malmö? Nu vrålar kvinnan. Vad gör man i ett underläge? Gråter och sväljer förolämpni­ngar. Som tur var, var kvinnan i Malmö vänlig. Jag körde dit, betalade och hämtade väskan dagen därpå.

Peter Freij, vad sägs om att anställa serviceinr­iktad personal? Det fanns en namnbricka på väskan – kunde inte tågvärden ringa mig? Varför Malmö? Varför blanketten bara på danska?

Öresundstå­g är ett tågsystem som finns över hela södra Sverige. 111 tåg trafikerar järnväg från Göteborg i norr ner till Malmö och Danmark i söder och Kalmar/karlskrona i öster. Varje vecka reser mer än en halv miljon passagerar­e med oss. Öresundstå­g är ett samarbete mellan sex län, där Halland är en part. Omfattning­en på uppdraget gör att vi måste ha tydliga regler och rutiner för hur t.ex. hittegods hanteras. Med målet att varje upphittad sak ska kunna hitta hem igen.

I dag är Malmö Central uppsam-lingsplats för allt hittegods inom Öresundstå­g. I kommande avtal (från december 2020) finns flerutlämn­ings platsera v hittegods eftersom resandet ökar och att vi ser att dagens upplägg inte är kompatibel­t med ökningen av resenärer. Här behöver vi ändra och en förändring sker alltså nästa år.

Tågvärdens primära uppgift ombord är säkerheten och komforten. Uppgiften är förstås också att t.ex. samla in hittegods. Men där går gränsen. Det är ofta mycket kvarglömt ombord och uppgiften att svara i telefon och arrangera återlämnin­g är inte rimlig att lägga på tågvärden, ställd mot övriga arbetsuppg­ifter och ytterst säkerheten ombord. Undantag är självfalle­t t.ex. livsviktig­a mediciner (som konstigt nog också hittas kvarglömda ombord...).

När det gäller hur vi möter våra kunder så har det högsta prioritet. Ingen kund ska förstås möta en ointresser­ad

säljare och tonen i telefonen ska självklart vara god och trevlig. Här måste vi undersöka vad som har hänt. Det kommer vi att göra. Den lilla texten uppdaterar vi förstås.

Det är klart att det här systemet kan uppfattas som både knöligt och kantigt. Men för att överhuvudt­aget kunna hantera mängden kvarglömda saker ombord, och se till att de kommer tillbaka till rätt ägare, måste vi göra så här tillsvidar­e. Rutinerna är helt enkelt vår garanti för att hittegodse­t hittar tillbaka hem.

Ett annat sätt är ju också att alltid se till att man har samma saker med sig när man lämnar tåget eller bussen, som när man gick ombord...

 ?? Bild: Jon Olav Nesvold /NTB scanpix / TT ?? Telefonsam­talet gjorde att passagerar­en glömde sin väska på tåget.
Bild: Jon Olav Nesvold /NTB scanpix / TT Telefonsam­talet gjorde att passagerar­en glömde sin väska på tåget.
 ??  ?? En passagerar­e
En passagerar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden