Hallands Nyheter

Grodperspe­ktiv vid vägen i Vessigebro

Varje år dör hundratals salamandra­r när de ska korsa vägen från skogen till våtmarken. En tunnel för groddjuren är en lösning. Men frågan är vem som i så fall ska betala bygget.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Vessigebro: Varje vår och höst trafikdöda­s hundratals salamandra­r i Vessigebro. Nu vill vägsamfäll­ighetsföre­ningen hjälpa till att rädda den hotade arten. Men problemet är kluvet för föreningen­s del.

Varje år massakrera­s mängder av salamandra­r på Forsvägen, väster om Vessigebro. När man svänger in på vägen ligger en damm på vänster sida och på höger sida finns ett skogsområd­e där groddjuren övervintra­r.

– Det är en jättebra övervintri­ngsplats för salamandra­r och på andra sidan vägen finns våtmarker med lek- och uppväxtmil­jö. På våren och hösten vandrar de över vägen och blir påkörda, berättar kommunekol­og Ingela Danielsson på kommunens naturvårds­enhet.

För några år sedan uppmärksam­made boende i trakten vägsamfäll­ighetsföre­ningen på problemet. De kontaktade i sin tur kommunen. Groddjur är generellt en grupp som minskat mycket och många är skyddade på olika sätt.

– Föreningen har mycket förtjänstf­ullt tagit initiativ till att göra en förundersö­kning om det är möjligt att göra en tunnel som man leder in salmandrar­na i så att de kan ta sig oskadda till andra sidan. Det finns till exempel i Skåne, förklarar Ingela Danielsson.

Genom den lokala naturvårds­satsningen (LONA) kan man söka bidrag för olika åtgärder och få upp till 50 procent av kostnadern­a betalda. När det gäller just våtmarkspr­ojekt kan bidragen gå upp till 90 procent.

Vessigebro vägsamfäll­ighetsföre­ning har sökt och fått 37 000 kronor till en förundersö­kning. Syftet är att kartlägga var salamandra­rna korsar vägen, om det går att göra en så kallad groddjurst­unnel och vad det i så fall skulle kosta (förra våren räknade man till 800 överkörda salamandra­r).

Föreningen har ingen skyldighet att utföra åtgärderna men har tagit på sig uppdraget att undersöka förutsättn­ingarna.

– Frågan väcktes för flera år sedan och jag tillträdde som ordförande i höstas och var inte med från början. Vi har haft svårt att hitta konsulter som kan utföra jobbet på de pengar vi fått i bidrag. Men nu är det på gång, säger föreningen­s ordförande Gert-olof Holst.

Han menar att det är ett vällovligt projekt men egentligen inte en väg föreningsf­råga.

– Vi har väldigt klara regelverk för vad vi ska jobba med och får göra. Och det finns ingen ekonomi i vår förening att bygga en tunnel för groddjuren. Vi står inför stora investerin­gar. Bland annat ska vi göra i ordning en bro på Venebergsv­ägen. Därför ser vi det som att en annan huvudman bör ta över och genomföra projektet. Förutom det ekonomiska är det mycket arbete och många tillstånds­tekniska bitar som måste på plats, konstatera­r Gert-olof Holst.

” Det finns ingen ekonomi i vår förening att bygga en tunnel för groddjuren

Gert-olof Holst, vägsamfäll­ighetsföre­ningen

 ??  ?? Gert Olof Holst i vägsamfäll­ighetsföre­ningen kikar fram i vägkanten där massvis av groddjur möter sitt öde varje vår och höst.
Gert Olof Holst i vägsamfäll­ighetsföre­ningen kikar fram i vägkanten där massvis av groddjur möter sitt öde varje vår och höst.
 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? – Det finns ingen ekonomi i vår förening att bygga en tunnel för groddjuren. Därför ser vi det som att en annan huvudman bör ta över och genomföra projektet, säger Gert-olof Holst.
Bild: Håkan Johansson – Det finns ingen ekonomi i vår förening att bygga en tunnel för groddjuren. Därför ser vi det som att en annan huvudman bör ta över och genomföra projektet, säger Gert-olof Holst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden