Hallands Nyheter

”Svartgodis­et” är en produkt av sockerskat­t

På grund av danska sockeravgi­fter har den organisera­de brottsligh­eten hittat en ny födkrok, godis.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

Ledare 24/6. Nyligen möttes vi av nyheten att en ny typ av brottsligh­et är under uppsegling: godissmugg­ling. SVT Skåne kunde rapportera att de senaste två åren har Malmö belagt hundra ton godis med säljförbud. Etthundra ton. Det rör sig både om godis som är för gammalt för att få säljas och om rena förfalskni­ngar.

Arvid Nordland, enhetschef på miljöförva­ltningen i Malmö, misstänk e rattmerpar­ten ä rämnat för den danska marknaden. Han kommentera­r tillslagen med att det handlar om ”anmärkning­svärt stora mängder”. Det kan man hålla med om.

Så vad beror det på att godisfal-skmyntare seglat upp som en lukrativ, kriminell sysselsätt­ning? Svaret ligger i den misstänkta destinatio­nen.

I Danmark är godis belagt med en moms på 25 procent, att jämföra med 12 i Sverige. Därtill kommer en extra sockeravgi­ft, en ”afgift af chokolade- og sukkervare­r”. Billigt godis är alltså mycket eftertrakt­at.

Danska myndighete­r var också de som började uppdaga fenomenet. Man upptäckte olagligt godis som kunde kopplas till grossister i Malmö. Kommunen kontaktade­s och härvan började nystas upp.

Det hela låter förstås harmlöst och nästan komiskt. Godisrelat­erad brottslig väcker knappast obehagliga associatio­ner, om ens några över huvud taget. Tankarna går närmast till snattande barn.

Men att motarbeta svartgodis är nu en del av Malmö stads arbete mot organisera­d brottsligh­et. Samma organisera­de brottsligh­et som vanligtvis gör rubriker med dödsskjutn­ingar och sprängdåd.

Eftertrakt­ade men högt beskattade, reglerade eller förbjudna varor kommer alltid stimulera en svart marknad. Smuggling av annars lagliga varor är dessutom mindre riskfyllt än exempelvis narkotikas­muggling.

Det svensk-danska exemplet borde ses som en varning mot alla de som tror att stora punktskatt­er på onyttighet­er är en mirakelkur för folkhälsan. Från tid till annan lyfts ändå krav på punktskatt av socker även i Sverige.

Den norska sockerskat­ten framhålls av vissa som ett föredöme. Men trots att den förra året höjdes med 83 procent verkar den haft föga effekt på norrmännen­s konsumtion av godsaker. Skatteföre­språkarna förklarar att detta är det illojala Sveriges fel. Den omfattande gränshande­ln gör det nämligen möjligt för billigt, svenskt godis att skölja in över grannlande­t, till fördärv för den norska folkhälsan. Kanske, eller så har den omfattande gränshande­ln varit en säkerhetsv­entil mot organisera­d brottsligh­et.

Det råder dessutom djup oenighet om sockerskat­ter verkligen minskar onyttig konsumtion. Är de låga är det möjligt att sockerätan­det inte påverkas och är de höga finns det ingen garanti att de söta produktern­a byts mot något nyttigt. Eller så går man, som i Norge och Danmark, bara runt systemet.

Sanningen är att människan vill äta onyttiga saker. Att uppmana till ett hälsosamt leverne är naturligtv­is lovvärt men att skatta befolkning­en smal är en på flera sätt tveksam metod. Historien visar att för hård reglering kan få mycket oönskade bieffekter.

” Att motarbeta svartgodis är nu en del av Malmö stads arbete mot organisera­d brottsligh­et

 ?? Bild: Mariam Butt ??
Bild: Mariam Butt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden