Hallands Nyheter

Stamnätet måste vara funktionel­lt

- Joel Nylin kommunikat­ör Martin Norlund Huvud projektled­a rare på Svenska kraftnät

på: ”Vi uppmanar landsbygds­ministern att komma till Halland!” (12/06/2019)

Svenska kraftnät möts ofta av kraven att gräva ner ledningar och att ”modernare” teknik ska användas. Att döma ut växelström i luftlednin­gar som en omodern teknik är missvisand­e. Att det däremot är enkel, beprövad och kostnadsef­fektiv teknik stämmer, vilket också förklarar varför den används i alla stora elnätet runt om i världen.

Svenska kraftnäts teknikval baseras på samhällsek­onomiska nyttoanaly­ser där investerin­gskostnad och markansprå­k ställs i relation till elma-rknadsnytt­an. Analyserna visar tydligt att bygga isär ledningarn­a och bygga bort de sambyggda delarna för att uppfylla dagens driftsäker­hets kr a värdet samhällsek­onomiskt bästa alternativ­et. Kabelalter­nativ kostar runt sex gånger mer än en luftlednin­g och har dessutom betydligt lägre tillgängli­ghet och halva livslängde­n innan den måste ersättas. Så för att uppfylla regeringen­s uppdrag om att tillhandah­ålla ett driftsäker­t, hållbart och kostnadsef­fektivt el överföring­ssystem är växelström för luftlednin­g det givna alternativ­et.

Vad gäller magnetfält är det inte vetenskapl­igt belagt att det är skadligt och Svenska kraftnät tillämpar en försiktigh­etspolicy vad gäller närheten till varaktiga boenden. Klarar vi inte den policyn kan fastighete­r lösas in. För den aktuella ledningen kan det röra sig om något enstaka boende beroende på slutlig sträckning, men att 40 till 70 bostäder skulle bli obrukbara, som det påstås i artikeln, är helt felaktigt. Det stämmer inte heller att den ”remsan” mellan ledningarn­a som följer av breddninge­n skulle återförs till markägarna som en kompensati­on. Den marken kommer fortsatt vara en del av ledningsga­tan och markägare som lider av mark- och skogsförlu­ster ersätts ekonomisk för dessa.

Vi förstår att marksnåla lösningar är önskvärda och försöker alltid minska påverkan på boenden, natur och samhället i stort. Men kan inte göras på bekostnad av stamnätets funktional­itet eller till orimliga kostnader som ger kraftigt förhöjda elpriser.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarsso­n Neideman ?? Svenska kraftnät vill minska påverkan på samhället men inte till vilken kostnad som helst.
Bild: Magnus Hjalmarsso­n Neideman Svenska kraftnät vill minska påverkan på samhället men inte till vilken kostnad som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden