Hallands Nyheter

Det här är en 100-åring som behöver förklaras

- Håkan Bergström 010-471 52 67

Falkenberg: Om man för en stund ägnar sig åt stadens mysterier, så är detta ett som kan behöva ett svar.

Falkenberg­arna är bortskämda med att plantering­en vid Vallarna, vid Tullbrons södra fäste, varje sommar får en vacker utformning kring ett tema, någonting som kan vara värt att fira. Men årets sommar ängsliknan­de och otämjt eleganta blomsterup­psättning, kr ingett centralt tema, lämnar de flesta med ett frågetecke­n: Vilken hundraårin­g firas?

Inte bara plantering­en utan även en parkarbeta­re, som just vattnar blommorna, är en prydnad för staden. Ty hon kunde omedelbart upplysa den undrande journalist­en:

– Föreningen Norden. Den bildades 1919 som ett resultat av första världskrig­ets vedermödor, med insikten att ett nordiskt samarbete borde stärkas genom upplysning, utbildning, kontakter och utbyten, och sedan 1950-talet driver man till exempel välkända Nordens folkhögsko­la Biskops-arnö.

Så Norden får i vart fall ett uppsving i rabatten, vilket kan behövas i en tid då den nordiska samhörighe­tstanken befinner sig långt från de mer uppfordran­de maningarna under tidigare decennier: ”Hör de icke, att tidens dånande klockor mana dem till ett politiskt samarbete, som de väsentlige­n försummat under århundrade­n”, hette det till exempel i en appell från 1940-talet.

Och om någon dessutom undrar över symbolen för Föreningen Norden, den som återges i plantering­en, så är det helt enkelt en jordglob med åtta frilagda prickar i norr som syftar på de fem nordiska staterna och dess tre mer självstyra­nde områden, Åland, Färöarna och Grönland.

– Det ska komma upp en förklarand­e skylt, sa parkarbeta­ren.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Vad är det som firas i plantering­en?
Bild: Håkan Bergström Vad är det som firas i plantering­en?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden