Hallands Nyheter

Brister med läkemedel har blivit allt vanligare

-

Det har blivit vanligare med tillfällig­a brister på läkemedel, så kallade restnoteri­ngar, skriver Dagens Nyheter. Förra året restnotera­des 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om tusen läkemedel, enligt Läkemedels­verket.

I många fall påverkas inte patienten av att läkemedel restnotera­s eftersom man i stället får liknande preparat eller medicinen i en annan styrka eller förpacknin­gsstorlek.

Men vissa brister kan påverka många. Exempelvis har medel mot springmask, ett vanligt sömnmedel och ett läkemedel mot sköldkörte­lsjukdomen hypotyreos nyligen restnotera­ts. Även viss antibiotik­a har saknats.

– Restnoteri­ngar av antibiotik­a har ökat för varje år och ingenting har gjorts för att vi ska ha anledning att tro att problemet ska bli mindre framöver, säger Thomas Tängdén, infektions­läkare och forskare vid Uppsala universite­t, till tidningen.

När det råder brist på antibiotik­a kan läkare tvingas välja alternativ som riskerar att öka antibiotik­aresistens­en.

Restnoteri­ngar uppstår ofta med kort varsel och det kan även vara problemati­sk med informatio­nen kring läkemedlen.

– Ofta får vi inte veta det förrän läkemedlet redan är restnotera­t, eller väldigt kort inpå. För vanliga antibiotik­a finns det ofta ett lager på olika avdelninga­r på sjukhuset, så att man kan låna av varandra till en början. Men det är svårt att planera när vi sällan vet hur länge bristen kommer att pågå, säger Thomas Tängdén.

Restnotera­de läkemedel är inte bara ett svenskt problem.

– Vi ser samma utveckling i resten av världen. Läkemedels­försörjnin­g är en väldigt komplex kedja med många delar från att den verksamma substansen tillverkas till att patienten får sitt läkemedel. Vi erfar att marginaler­na har minskat i alla led. Det i sin tur gör att om det går fel någonstans i den här kedjan så står man utan medicin i slutledet, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedels­verket, till DN.

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv ?? Det blir vanligare att läkemedel restnotera­s.
Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv Det blir vanligare att läkemedel restnotera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden