Hallands Nyheter

Trångt på scen när USA:S demokrater kraftmäter

- Tina Magnergård Bjers/tt

Två kvällar, 20 presidenta­spiranter och fyra timmars direktsänd­ning. 16 månader före nästa presidentv­al i USA drabbar Donald Trumps utmanare samman i debatt.

Blir det diskussion­er om abort, jobbskapan­de och säkerhetsp­olitik – eller mest personangr­epp och ifrågasätt­anden av president Trump? Frågan är berättigad i ett USA där det demokratis­ka startfälte­t inför nästa års presidentv­al är osedvanlig­t brett. Få av de 20 aspiranter som klarat partiets ”kval” till de första tv-sända debatterna har tidigare varit med i debatter där det är så trångt på scenen.

– Det här är inte en situation som någon av dem varit i. Det är nästan som en partikelac­celerator, det blir en gruppdynam­ik som man inte riktigt kan kontroller­a, konstatera­r Philippe Reines, rådgivare till Demokrater­nas förra presidentk­andidat Hillary Clinton och den som spelade Donald Trump i hennes debattförb­eredelser, för webbtidnin­gen Politico.

I nuläget har Demokrater­na minst 23 seriösa presidenta­spiranter, beroende på hur man räknar. Bland annat därför har partiet ställt upp tuffa regler för vem som får vara med i debatterna: För att beredas plats på scenen i Florida i veckan måste en politiker ha ekonomiskt stöd från minst 65 000 väljare i 20 olika delstater eller ha uppnått ett stöd på minst en procent i tre nationella opinionsmä­tningar. Det blir ändå jättedebat­ter, med tio aspiranter vardera framför tv-kamerorna två kvällar efter varandra.

Vem som är med vilken kväll har avgjorts genom lottning. Det har lett till att Massachuse­tts senatorn Elizabeth Warren är den enda med ett opinionsst­öd på över 4 procent som debatterar den första kvällen, under natten till torsdag svensk tid.

Huruvida det är en fördel eller inte diskuteras nu intensivt i amerikansk­a medier. Hon kommer bland annat att möta den tidigareko­ngressleda­moten från Texas Beto O’rourke, som inte varit den opinionsra­ket många spådde, samt New Jersey-senatorn Cory Booker och New Yorks borgmästar­e Bill de Blasio.

Kväll två debatterar bland andra den tidigare vicepresid­enten Joe B iden, som leder stort i opinionsmä­tningarna om vem demokratis­ka väljare vill se som sin president- kandidat, och V er m ont senatorn Bernie Sanders.

De står för varsin inriktning inom partiet, Biden är mer mittenorie­nterad och Sanders en självutnäm­nd ”demokratis­k socialist”, men båda är vita män över 75 år som inte represente­rar det generation­sskifte eller den mångfalds om Demokrater­na behöver.

Det gör däremot den jamaikansk indiska Kalifornie­n senatorn Kamala Harris, den unge South Bend-borgmästar­en Pete Buttigieg, entreprenö­ren och matematike­ntusiasten Andrew Yang och författare­n Marianne Williamson som också står på scenen då.

” Ens främsta mål är att framstå som sympatisk och acceptabel.

Newt Gingrich

Den stora utmaningen för dem alla blir att nå igenom bruset och göra intryck på de miljontals väljare som lär titta. Varje kandidat spås få 7–10 minuter att lägga ut texten på och många uppges ladda genom att öva in slagkrafti­ga politiska formulerin­gar och titta på de republikan­ska aspiranter­nas debatter från 2016, som också hade många deltagare.

– Ens främsta mål är att framstå som sympatisk och acceptabel, säger den förre talmannen och republikan­ske presidenta­spiranten Newt Gingrich till tidningen The New York Times och påminner deltagarna om vikten av att le och se avslappnad­e ut.

Enligt Gingrich ska en debattör se det som en stor framgång om han eller hon lyckas få ur sig två eller tre uttalanden som etsar sig kvar hos allmänhete­n.

Sannolikt kommer sådana uttalanden även att kommentera­s av den framtida demokratis­ka presidentk­andidatens motståndar­e Donald Trump på Twitter. USA:S president har redan gett flera av aspiranter­na öknamn, bland annat Joe Biden, som han kallar ”Sömnige Joe” och ”Farbror Joe”.

 ?? Bild: Susan Walsh ?? Den demokratis­ka presidenta­spiranten och Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren.
Bild: Susan Walsh Den demokratis­ka presidenta­spiranten och Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden