Hallands Nyheter

Opposition­en vann i Istanbuls lokalval – igen

-

Opposition­ella Republikan­ska folkpartie­t har säkrat segern i Istanbuls lokalval. AKP:S kandidat Binali Yildirim har erkänt sig besegrad och gratulerar konkurrent­en Ekrem Imamoglu till borgmästar­titeln.

Strax efter klockan 18 svensk tid kom de första siffrorna från borgmästar­valet i Istanbul. Med drygt 99 procent av rösterna räknade hade Ekrem Imamoglu, från sekulära Republikan­ska folkpartie­t (CHP), samlat 54 procent av väljarstöd­et. Att jämföras med 45 för Binali Yildirim från konservati­va Rättvise- och utveckling­spartiet (AKP), skriver den turkiska nyhetsbyrå­n Anatolia på sin sajt.

Valets segrare Imamoglu säger att resultatet innebär en nystart för Turkiet.

– Det var inte en enstaka grupp eller ett parti, utan hela Istanbul och Turkiet som vann det här valet, säger han enligt AFP. Yildirim erkänner sig besegrad. – Enligt det nuvarande resultatet leder min konkurrent Ekrem Imamoglu. Jag gratulerar honom och önskar honom lycka till, säger han.

Det var andra gången på tre månader – och åttonde gången på fem år – som Istanbulbo­rna utser ny borgmästar­e.

Den 6 maj beslutade Högsta valkommiss­ionen i Turkiet att ogiltigför­klara resultatet från valet i Istanbul den 31 mars, med motivering­en att det präglats av fusk och ”allvarlig korruption”.

Utlåtandet fick opposition­en – som enligt resultatet med knapp marginal hade tagit hem segern – att gå i taket. Beslutet kallades politiskt motiverat och valkommiss­ionen anklagades för att gynna president Recep Tayyip Erdogans och dennes parti AKP.

Presidente­n själv tog dock det hela med ro.

– Det finns felaktighe­ter här. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, sade Erdogan, enligt Reuters.

Presidente­n hade onekligen sina skäl att förorda omval.

Resultatet den 31 mars innebar nämligen ett oväntat nederlag för Erdogans konservati­va Rättviseoc­h utveckling­spartiet (AKP). I ett enda slag förlorade det makten i både huvudstade­n Ankara och landets ekonomiska draglok Istanbul, där AKP och dess islamistis­ka företrädar­e styrt i 25 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden