Hallands Nyheter

Fortfarand­e en livsstil som kan provocera

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Att leva veganskt kan fortfarand­e upplevas som provoceran­de för omgivninge­n. Den moderna kosthållni­ngen krockar med våra gamla, kollektiva mattraditi­oner.

Det var faktiskt inte så länge sen som kött, sås och potatis stod på varje svenskt matbord. Livsmedel var dyrt och man fick snåla med protein och satsa desto mer på kolhydrate­r. Vardagsmag­en mättades framförall­t av bröd, gröt och potatis. Plus en guldkant av en mindre bit kött eller fisk.

– Den stora förändring­en skedde när vi gick med i EU på 90-talet och matprisern­a sjönk med 50 procent. Innan dess gick det inte att vara så petig med maten, säger Richard Tellström, docent i måltidskun­skap och etnolog vid Stockholms universite­t.

Att till exempel hålla en Lchf-diet med kött och fett var för det mesta otänkbart eftersom det var dyrt. Likaså att äta alla slags grönsaker året runt. Innan Sverige blev en del av den globala livsmedels­industrin åt majoritete­n av oss grödor efter säsong.

– Idag kan du leva på en diet av avokado året runt, förutsatt att du inte tar hänsyn till flygtransp­orterna, menar Richard Tellström.

Numera finns det ekonomiska möjlighete­r att följa en viss kosthållni­ng. Vilket, enligt Richard Tellström, är en av anledninga­rna till det växande antalet veganer. I slutet av 80-talet slukade matkostnad­erna 25 procent av en familjs budget, i dag är siffran nere i 13 procent.

– En annan viktig förklaring är att svenskarna har blivit så sekularise­rade och rationella att vi inte behöver andra människor. Det egna jaget har blivit viktigare än kollektive­t, vilket minskar behovet av att passa in.

Sociala medier har hjälp till att understryk­a vars och ens originalit­et. Själva systemet uppmuntrar till att inta extrema positioner. Den som sticker ut mest ur gemenskape­n belönas med glada tillrop på Facebook och Instagram. Men riskerar också mötas av avsky från det traditione­lla kollektive­t.

– Mat och måltider har blivit ett så starkt kommunikat­ionsmedel och här blir spänningen mellan modernitet och traditione­r tydlig. Det är därför det kan bli sånt ramaskri när någon avviker från normen, säger Richard Tellström.

 ?? Richard Tellström. ??
Richard Tellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden