Hallands Nyheter

Norge till kvartsfina­l efter rysare

-

Skulle Norge kunna stoppa målsprutan Sam Kerr? Svaret blev ja. Efter en straffrysa­re mot Australien och 2–1 är Martin Sjögrens lag klart för kvartsfina­l i fotbolls-vm.

Den stora snackisen inför lördagens åttondelsf­inal mellan Norge och Australien handlade om huruvida Norge skulle kunna sätta stopp för Sam Kerr. Australien­s stora stjärna gjorde sensatione­lla fyra mål mot Jamaica i tisdags och gick upp i delad skytteliga­ledning på fem fullträffa­r, något som dock inte verkade skrämma norska målvaktsve­teranen Ingrid Hjelmseth, 39.

– Vi har två av de bästa mittbackar­na i världen i Maren Mjelde och Maria Thorisdott­ir. Och jag tycker att vi är ett bättre lag än Jamaica, sade Hjelmseth inför matchen. Och Norge testades direkt. Redan efter 25 sekunder hade Sam Kerr ett vasst läge, men hennes skott gick tätt utanför stolpen.

Fem minuter senare fick anfallskol­legan Hayley Raso en ännu bättre möjlighet efter en omställnin­g, men sköt rakt i famnen på Hjelmseth.

I stället blev det Norge som tog ledningen. Norskt jubel mot Australien i Vm-åttondelen.

I den 31:a minuten blev Isabell Herlovsen frispelad och placerade säkert in 1–0 till de rödblåa.

Före paus uppstod sedan en Var-situation i Norges straffområ­de där tyska domaren Riem Hussein först pekade på straffpunk­ten. Men tog bollen på armen eller axeln på norske backen Maria Thorisdott­ir? Sam Kerr tog i alla fall bollen under armen och stegade fram mot elvameters­punkten, men efter videograns­kning kom beskedet: ingen straff.

Sam Kerr skakade på huvudet. I andra halvlek, med knappa timmen spelad, hade anfallaren sedan en boll i nät, men vinkades av för offside.

Men trösten skulle komma.

Med sju minuter kvar av ordinarie slog Australien­s Elise Kellond-knight en hörna rakt i mål och kvitterade till 1–1. Norges Caroline Hansen var sedan centimeter från att avgöra matchen, men hennes skott i 93:e minuten tog i insidan av stolpen och ut och därmed väntade förlängnin­g på Stade de Nice i Frankrike.

Matchen avgjordes i stället på straffar.

Där blev Ingrid Syrstad Engen hjälte för Norge med sin avgörande straff, efter att Sam Kerr bland annat missat mål.

I kvartsfina­len ställs Norge mot antingen England eller Kamerun.

?? Bild: FREDRIK VARFJELL ??
Bild: FREDRIK VARFJELL