Hallands Nyheter

Svenskt guld i judo geom Macias

- Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån

Europeiska spelen i Minsk är inne på sin tredje dag och under söndagen kom den första stora svenska framgången när Tommy Macias plockade hem ett guld i judo mot svårt motstånd. Anna Bernholm plockade även hon hem en medalj – ett brons.

Macias, som tävlar i 73-kilosklass­en, ställdes mot tufft motstånd i finalen. Os-tvåan från Rio de Janeiro 2016, Rustam Orujov, Azerbajdzj­an, stod mellan Macias och guldet och det var också Orujov som tog den första poängen.

Men svensken arbetade sig tillbaka och med 21 sekunder avgjorde Macias på ippon, och säkrade guldet.

”Rustam är min nemesis, den killen som jag har svårast mot och som jag tycker är bäst på hela touren. Därför var det extra skönt att vinna mot just honom i en final”, säger Macias i ett pressmedde­lande.

På sin väg mot guldet slog Macias även ut den olympiske mästaren från 2012, georgiern Lasja Sjavdatuas­jvilij, i semifinale­n.

”Extra skönt att få vinna genom att slå dem som jag tycker är de bästa i världen. Det känns fortfarand­e lite overkligt”, säger han.

Senare under dagen tog Anna Bernholm ännu en svensk medalj. Bernholm, som fick en extra kick när Macias tog guld, tog brons i 70-kilosklass­en mot österrikis­kan Michaela Polleres. Svenskan avgjorde på ippon redan efter 39 sekunder.

”Jag satsade på guldet när jag kom hit och trodde jag hade chans på en medalj. Men allt kan hända i Tommy Macias, i blått, tog guld vid Europeiska spelen. Här i en match från 2017. judo och det är en obeskrivli­gt skön känsla att få stå här med medaljen”, säger Bernholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden