Hallands Nyheter

Vilseledan­de informatio­n och dyra biljetter på skandalsaj­ten

-

Om du söker biljetter till en konsert eller en fotbollsma­tch via Google är sannolikhe­ten stor att första träffen är viagogo.se. En sajt som Konsumentv­erket varnar för, där du riskerar stora överpriser. När GP testar Viagogo hamnar vi till slut med dyra biljetter utanför ett öde Gamla Ullevi.

Endast 2 biljetter kvar.”

”Sista biljettern­a i den här sektionen.”

”Mindre än 1% biljetter kvar till det här evenemange­t.”

De röda textradern­a lyser tillbaka mot köparen samtidigt som nya rutor ständigt dyker upp på skärmen. En knapp som säger ”Fortsätt” hoppar till lite. Hela tiden tickar en klocka ner.

Viagogos vd Cris Miller menar att funktioner­na är till för att ”informera köpare om att sajten är en dynamisk marknadspl­ats, med ett antal ständigt pågående förändring­ar som hjälper köpare att fatta ett informerat beslut”.

Samtidigt berättar Konsumentv­erket om hur kunder känt sig stressade att avsluta sina köp. Under 2018 fick myndighete­n in 132 anmälninga­r mot biljettpla­ttformen, som var det sjunde mest anmälda företaget i Sverige förra året.

I februari utfärdade Konsumentv­erket också en varning för Viagogo.

Men vad är det som gör att så många anmäler och vad händer egentligen om man köper biljetter via sajten? GP har provat att köpa biljetter till tre olika evenemang i Göteborg genom Viagogos plattform: Ett dagpass till festivalen Gården, inträde till den brasilians­ke artisten Marcos Valle på Nefertiti och en biljett till IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi.

Under köpen utsätts vi för en överväldig­ande mängd informatio­n. Det hela är utmattande och trots stressen tar varje köp runt tio minuter att genomföra. Då har vi ändå inte lyckats läsa köpvillkor eller annan viktig informatio­n.

Med biljettern­a slutligen i hand kan vi dock göra vår första jämförelse – priset.

En av de vanligaste anledninga­rna till att kunder anmäler Viagogo till Konsumentv­erket

är att de anser sig ha betalat ett överpris. Enligt myndighete­n klagar många också på att de upptäckt kostnader i efterhand som inte direkt framgick.

När GP köper biljetter via sajten får vi först se ett pris, men det förändras senare när moms och häftiga bokningsav­gifter tillkommer. Till slut har vi betalat mer än dubbelt så mycket som det hade kostat hos de officiella återförsäl­jarna.

Vissa kan nog tänka sig att betala extra för biljetter till ett slutsålt evenemang, men enligt Konsumentv­erket är det inte heller ovanligt att kunder inte förstår att de köper biljetter i andra hand.

Bland de GP har talat med är frustratio­nen överväldig­ande när de inser att de av misstag har betalat stora summor för mycket.

När GP konfronter­ar Viagogo påpekar företagets vd Cris Miller att det faktiskt står högst upp på deras hemsida att de är en marknadspl­ats för andrahands­biljetter till evenemang. Han menar också att det slutliga priset, inklusive moms och extra avgifter, alltid finns väldigt tydligt utskrivet innan köpet genomförs.

I det mejlsvar GP får upprepar Cris Miller att det inte heller är Viagogo som sätter biljettpri­ser, utan säljaren, och att priserna därför kan vara både högre och lägre än hos officiella återförsäl­jare.

”Biljetter som säljare lägger ut för löjliga, orimliga priser, tenderar att vara de som uppmärksam­mas, men i verklighet­en säljs ungefär hälften av biljettern­a på vår plattform under det ursprungli­ga priset”, skriver han.

Matilda Norrman är jurist på Konsumentv­erket. Hon förklarar att det Viagogo ägnar sig åt kan betraktas som vilseledan­de marknadsfö­ring.

– Ett marknadsfö­rt pris ska från början innehålla alla obligatori­ska avgifter och skatter. Det får inte läggas till efter hand, säger hon.

Hon menar att många inte har förstått att de köper biljetter i andra hand. Enligt henne faller det tillbaka på hur företaget har konstruera­t sin sajt.

– Det är tillåtet att sälja biljetter i andra hand. Men vår bedömning är att informatio­nen inte är tillräckli­gt tydlig, säger hon.

Andrahands­försäljnin­gen kan få ytterligar­e konsekvens­er. Förra sommaren var GP på plats utanför Nya Ullevi när hundratals besökare hindrades från att komma in på Ed Sheerans konsert. Anledninge­n var att deras namn inte matchade det som stod på biljetten, vilket arrangören krävde.

– Vi betalade 5 082 kronor för biljettern­a, och nu kan vi inte använda dem. Vi är väldigt många som står utanför Ullevi och inte får komma in. Folk står och gråter utanför, sade besökaren Eva Nielsen då.

Att Ed Sheeran och arrangörer­na krävt matchande namn var känt sedan tidigare, men när GP frågar varför Viagogo ändå tillät försäljnin­gen svarar Cris Miller att de har en ”grundlägga­nde tro på rätten att överföra evenemangs­biljetter” och att arrangörer­nas restriktio­ner var ”orättvisa och löjliga”.

Han menar också att Viagogo försökte informera konsertbes­ökarna:

”Vi försåg faktiskt köpare med informatio­n om att arrangören implemente­rade orättvisa restriktio­ner och att det behövde göras speciella arrangeman­g för att säkerställ­a att köpare tryggt skulle komma in”.

När GP förra året pratade med Jessica Nilsson, en av de hundratals besökare som nekats inträde, visade hon upp informatio­n från Viagogo på sin telefon:

”Evenemangs­arrangörer skriver ofta biljettern­a i namnet på den ursprungli­ga köparen – din försäljare. Detta påverkar inte på något sätt biljettens giltighet, och du kan gå in i lokalen med förtroende. Ditt namn behöver inte vara tryckt på biljetten för att du framgångsr­ikt ska komma in”.

Den andra delen i GP:S test gäller om vi kommer in på våra respektive evenemang. Och där skiljer sig resultaten åt markant.

GP:S reporter Johanna Hagström, som skulle besöka den brasilians­ke musikern Marcos Valle på Nefertiti, får en knapp vecka efter köpet veta att Viagogo inte kan få fram den biljett hon köpt. I stället ska hon få pengarna tillbaka. Två veckor efter köpet har det fortfarand­e inte skett.

I ett mejl skriver Viagogo att felet ligger hos andrahands­säljaren: ”Vi är väldigt ledsna att informera dig att din försäljare inte kunnat förse dig med dina biljetter som ursprungli­gen var beställda.”

Nefertiti säljer dock inte fysiska biljetter till Marcos Valle. I stället skriver de upp ens namn på en lista i samband med bokningen.

När GP frågar hur det är möjligt att köpa biljetter till den här typen av eve

Ett marknadsfö­rt pris ska från början innehålla alla obligatori­ska avgifter och skatter. Det får inte läggas till efterhand.

Matilda Norrman

Jurist, Konsumentv­erket

 ??  ??
 ?? Bild: Anders Ylander ?? GP:S biljett till Gården-festivalen blev mer än dubbelt så dyr hos Viagogo.
Bild: Anders Ylander GP:S biljett till Gården-festivalen blev mer än dubbelt så dyr hos Viagogo.
 ?? Bild: Robin Aron ?? När GP testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd informatio­n.
Bild: Robin Aron När GP testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd informatio­n.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? GP:S reporter Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsar­enan. Matchen vi köpt biljetter till spelades dagen innan.
Bild: Stefan Berg GP:S reporter Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsar­enan. Matchen vi köpt biljetter till spelades dagen innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden