Hallands Nyheter

Guide till andrahands­försäljnin­g

- Källa: Konsumentv­erket

En andrahands­biljett är i regel dyrare än ordinarie biljetter.

Om arrangeman­get ställs in kanske du bara får tillbaka arrangören­s ursprungli­ga pris och inte vad du faktiskt betalat för biljetten.

Ibland krånglar det med leveransen. Många har varit med om att biljetten dykt upp i sista sekund, eller inte alls.

När försäljare skriver termer som ”förhandsbo­ka” eller ”förhandskö­p” är du inte garanterad biljett, utan riskerar att bli utan.

Ibland kan man få sämre platser än de man bokat. Det har hänt att konsumente­r köpt sittplatse­r på sektioner som inte finns.

Det finns inte någon ångerrätt när du köper evenemangs­biljetter.

Det kan vara svårt att se om den som säljer gör det i första eller andra hand. Kontakta konsertarr­angören för att ta reda på det.

Be säljaren om biljettens serienumme­r och kontroller­a att det finns hos konsertarr­angören.

Kontroller­a villkoren. Där ska det framgå vad som gäller om du har något att klaga på. Ibland tar biljettför­säljaren ansvar för fel, men du kan också behöva vända dig direkt till arrangören med dina krav.

Om du inte får din biljett, eller får något annat, ska du först och främst vända dig till biljettför­etaget och kräva pengarna tillbaka. Fungerar inte det, gå till din kommunala konsumentv­ägledare. För att anmäla företaget vänder du dig till Konsumentv­erket.

Om du får en falsk biljett ska du vända dig till polisen för hjälp. på vår hemsida är sakliga och represente­rar informatio­n som syftar till aktivitet på sajten.”

Men det är i samband med det sista evenemange­t, IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi, som GP:S test blir särskilt besynnerli­gt.

För Viagogo säljer matchbilje­tter till söndagen 2/6. Datumet är detsamma genom hela beställnin­gen och står även utskrivet i samtliga tre mejl som GP får i samband med köpet.

Enda problemet är att matchen spelades redan under lördagen.

I mejlen som GP får ta emot står det också återkomman­de att datum och tid kommer att bekräftas, men detta sker aldrig.

På biljetten som GP får skickad till Informatio­nschef, Gröna Lund sig står det i sin tur inga tider alls, utan besökare uppmanas att gå in på IFK Göteborgs hemsida för att själva kolla upp saken.

Trots att vi känner till misstaget beslutar vi oss för att ändå utgå från informatio­nen vi får från Viagogo. GP:S reporter Lisa Axelsson tar sig därför till Gamla Ullevi, en dag efter att IFK förlorat med 1–0 hemma mot Örebro.

Väl där möts hon av stängda grindar och en tämligen ensam staty av Gunnar Gren.

– Det är helt tomt här. Ingen fotboll, inga fans, ingenting faktiskt, konstatera­r hon.

Cris Miller medger att det denna gång rör sig om ett fel och förklarar att de konstant hanterar hundratuse­ntals evenemang världen över. Han berättar också att de har ett team som säkerställ­er att föreslagna evenemang faktiskt finns på marknaden.

”Det här var ett fel i den processen som vi åtgärdade så snart vi insåg det”, skriver han.

Hur felet ska ha åtgärdats förklarar han dock inte.

2018 fick Konsumentv­erket alltså in 132 anmälninga­r mot Viagogo. I februari i år placerades också företaget på Konsumentv­erkets varningsli­sta.

– Vi har sett en kraftig ökning i antalet anmälninga­r och med hänsyn till att vi själva har begränsad möjlighet att agera vill vi nå ut och varna konsumente­r, säger Matilda Norrman.

Hon förklarar att det finns fog för myndighete­n att stämma Viagogo i Patentoch marknadsdo­mstolen, men att man hittills har valt att avvakta. Anledninge­n är att Viagogo är baserat i Schweiz.

– Därför har vi gjort bedömninge­n att det är den schweizisk­a myndighete­n Seco, State Secretaria­t for Economic Affairs, som bör driva frågan.

I september 2017 valde Seco att stämma Viagogo i marknadsdo­mstolen i Zürich. På grund av den pågående rättsproce­ssen har myndighete­n avböjt GP:S intervjufö­rfrågninga­r men meddelar via mejl att de har fått in över 800 klagomål mot Viagogo sedan 2016.

De hänvisar också till ett pressmedde­lande utskickat i samband med stämningen som förklarar att de genom beslut i rätten vill tvinga Viagogo att bli mer transparen­ta gällande priser och försäljnin­g, samt att sajten ska ta bort vilseledan­de informatio­n och sluta med vad de kallar för ”artificial pressure”.

Cris Miller säger att de tar anmälninga­rna till Konsumentv­erket på stort allvar och att de dedikerat betydande resurser för att skapa den bästa möjliga upplevelse­n för användarna. Han menar också att problem och klagomål är oerhört ovanliga i förhålland­e till mängden biljetter som köps och säljs via deras plattform.

Viagogo uppger att de har kunder i mer än 160 länder och över fyra miljoner biljetter tillgängli­ga i sitt nätverk.

Cris Miller ifrågasätt­er även uppgiftern­a från den schweizisk­a konsumentm­yndigheten.

”Jag misstänker att 800 är en grov överdrift, men oberoende, skulle vi vara glada att adressera vartenda klagomål som faktiskt existerar”.

När det gäller rättsproce­ssen påpekar han också att det är lagligt att köpa och sälja biljetter och att Viagogo anser att det ska vara varje köpares rätt och möjlighet att göra vad de vill med sin biljett.

”Vi har kontaktat Seco direkt om deras oro och känner oss trygga i att just denna specifika oro som Seco har kommer att redas ut”, skriver Cris Miller.

Rättsproce­ssen i Schweiz är dock inte den enda mot Viagogo. I morgon kan du läsa om hur den brittiska myndighete­n CMA, Competitio­n and Markets Authority, förbereder rättsliga åtgärder.

Du kan också läsa om hur Viagogo gör för att hamna högst upp i Googles sökningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden